Nemzetközi régészeti konferenciát tartottak Békéscsabán

Ásatások, leletek, és előadások –Tudományos tanácskozást és szakmai műhelygyakorlatot rendezetek Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban aradi és nagyváradi muzeológusok részvételével. A vendégelőadók mellett a múzeum munkatársai is beszámoltak a legfrissebb ásatások eredményiről.

A régészeté volt a főszerep október 12-én a Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol immár ötödik alkalommal rendezték meg Közös Örökségünk címmel a Román-Magyar Határmenti Konferenciát. A békéscsabai múzeum munkatársai mellett aradi és nagyváradi szakemberek tartottak előadásokat. Az eseményt Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere nyitotta meg.

Martyin Emília Munkácsy Mihály Múzeum, Tudományos Muzeológia Osztályának vezetője mesélt a romániai kapcsolatukról.

Most már a Nagyváradi Körös Vidéki Múzeum mellett, az ottani várban lévő városi múzeum munkatársai is eljöttek hozzánk, illetőleg a saját kollégáink is bemutatják különböző témakörökben az előadásaikat. Igyekszünk ezeket úgy szervezni, hogy ne csak szakembereknek szóljanak ezek az előadások. Fölhívtuk a kollégák figyelmét arra, hogy az érdeklődő közönség számára is tegyék közérthetővé, befogadhatóvá és érdekessé ezeket.

Több szempontból is fontosnak tartják a szakemberek ezeket a konferenciákat. Dr. Bácsmegi Gábor régész elmondta: előfordul, hogy ugyan azt a lelőhelyet ássák, vagy ugyan azt a korszakot kutatják, mint a határon túli kollégáik még sem tudnak egymás munkáiról. Kiemelte: ezek a konferenciák lehetőséget teremtenek arra, hogy közös projektek jöjjenek létre. A szakemberek a legfrissebb ásatások eredményeiről is beszámoltak.

– Az M44-es autóút építését megelőzi a régészeti munka. Néhány hónapja előkerült jó pár, számunkra fontos lelet, amelyről az egyik kollégám fog majd beszélni a konferencián úgy, hogy teljesen friss új információkat is megtudhat a közönség – közölte a múzeum régésze.

2013-től hagyományosan évről-évre megrendezik a Határmenti Konferenciát a Munkácsy Mihály Múzeumban különböző témakörökben ezáltal kívánják erősíteni a nemzetközi kapcsolatokat.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,