Négy sávon: Az M44-es főút régészeti kutatásait mutatja be a múzeum új kötete

2018. december 20. 06:46 | Gyemendi Réka

Békéscsabán, a városháza dísztermében tartották a Munkácsy Mihály Múzeum könyvének bemutatóját. A Négy sávon című kötetben azokról az M44-es úthoz kapcsolódó régészeti kutatásokról olvashatunk, amelyeket a múzeum munkatársai végeztek három éven keresztül.

 

 

Az ásatások még 2015 őszén kezdődtek a főút területén és 2018 őszén fejeződtek be.

– Minden régész arra vágyik, hogy részt vehessen az ásatásokon. Így különösen érdekes volt számomra, hogy rögtön bele kerültem a munkákba, hiszen nem minden kezdő régésznek van alkalma arra, hogy egy ilyen nagy projekt részese legyen – mondta el az eseményen Nagy-Laczkó Balázs, akinek az egyetemet követően ez volt az első három éve a múzeumnál.

– A kiadvány célja, hogy megismertessük a nagyközönséggel a régészek munkáját, valamint az M44-es főúton folyó hosszadalmas előkészítő munkálatokat – ezt már  a kötet szerkesztője mondta. Dr. Bácsmegi Gábor hozzátette: a legújabb eredményeiket is a be szeretnék mutatni a nagyközönségnek.

– Az őskortól egészen az újkorig találtunk leleteket. Kiemelnék egy áldozati edényt, ami a szkíta korból került elő; egy 3500 éves sír leleteit, mely sírban dísztűket találtunk. Továbbá az Árpád-korból származó kettévágott kutyákat, mely egy pogány hagyományra utal – emelte ki a régész.

 

 

A Magyar Régész Szövetség elnöke úgy fogalmazott: hazánk egyik olyan vidékének tartja ezt a területet, amely a 19. századtól kezdve intenzíven kutatott, mégis ezernyi titkot rejteget a mai régészek számára is.

– Nagyon fontosnak és példaértékűnek tartom azt a törekvést, amit ez a kiadvány tudatosan szembefordulva az eddigi trendekkel, formátumával, megcélzott olvasóközönségével, és könnyed stílusával képviselni kíván. Úgy gondolom, hogy számunkra, magyarországi régészek számára minden, a munkánkat érthetően és színesen bemutató könyv megjelenése ünnepnek tekinthető – mondta el dr. V. Szabó Gábor.

A könyv már megvásárolható a Munkácsy Mihály Múzeum karácsonyi könyvvásárában.

 

További programok »

FEL