Tárlatvezetést rendeztek a Munkácsyban a Régészet Napján

2021. június 18. 17:22 | Gyemendi Réka

Június 18-a a Régészet Napja. Az országos programsorozathoz kapcsolódva szakmai tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők pénteken, a Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol Békéscsaba több ezer éves kortörténetével ismerkedhettek meg.

Az „utazás TÉRben és IDŐben" – Békéscsaba az évezredek idővonalán című időszaki kiállítás régészeti egységén dr. Bácsmegi Gábor régész muzeológus, a kiállítás szakmai kurátora kalauzolta végig az érdeklődőket. A tárlatot megtekintő Turbucz család most először járt a megújult Munkácsy Mihály Múzeumban.

– Mint békéscsabai lokálpatrióta és mint régiségekkel foglalkozó ember, ez a téma izgat és érdekel engem, illetve szerettük volna a családommal látni, mivé változott a régi múzeum – mondta el Turbucz László. Hozzátette, hogy számára és családja számára a legérdekesebb az volt, hogy a leletek nagy részét Vésztő, Szeghalom és Körösladány környékén fedezték fel. Ennek a folyóvíz az oka, ami nem csak a korabeli közösségek lakhatását, megélhetését segítette, hanem a szállítás szempontjából is központi szerepet játszott. 

Dr. Bácsmegi Gábor ismertette: az új kiállítás régészeti része főként Békés megye területét mutatja be az őskortól egészen a modern korig: a látogatók egy időalagutat végigjárva ismerkedhetnek meg többek között a kő- vagy bronzkori emberek életével.

– Számomra a legérdekesebb egy lábnyom, egy 7000 éves lábnyom: valaki belelépett az agyagba ami megmaradt és a régészek megtalálták. Békéscsaba szempontjából nem is feltétlenül a régészeti részben van a legérdekesebb látnivaló. Kiemelném a tipikus csabai házat, a podsztyenás házat, amit szintén meg lehet majd tekinteni a kiállításon. Illetve a legizgalmasabb darabok közé tartozik még az első Munkácsy Mihály kép, amit a múzeumnak sikerült megszereznie – mondta el a régész muzeológus.

A régészeti tárlaton kiállított leletek a múzeum saját gyűjteményéből, valamint ásatásokról származnak.

 

Galéria

 

További programok »

Kultúra

FEL