Gepida sírok Geszten

2016. november 28. 10:39 | Mikó Melinda

Ahogy arról már a napokban beszámoltunk, a geszti gyerekek hamarosan új iskolát, tornatermet kapnak. Az építkezés megkezdése előtt a Munkácsy Mihály Múzeum régészei tárták föl a területet. Ahogy arra számítani lehetett 7 sírt sikerült feltárni, amiből hatot kifosztottak, de mindezek ellenére a régészek számára értékes leletek kerültek napvilágra.

Már a hatvanas években a Körösök-vidékén kezdődő topográfiai vizsgálatoknak köszönhetően ismert volt a szakemberek előtt, hogy régészeti lelőhelyre tervezték az új geszti iskola tornatermét. Az a kutatókat is meglepte, hogy ennyi koron átívelő leletanyagra bukkantak.  A leendő tornaterem és iskola helyszínén találtak nagyjából nyolcezer éves, a kora újkőkorból származó edényeket, amelyek vélhetően egy olyan balkáni néptől származhatnak, amely délről vándorolt be a Kárpát-medencébe. A népcsoport magával hozta a növénytermesztés, az állattartás és az edénykészítés ismeretét. A nyolcvanas évek óta nem nagyon találtak ezen a vidéken ebből a korból származó leleteket - emelte ki a régész. Szintén rengeteg díszített edény bukkant elő a zömében agyagnyerő gödrökből is, amelyek ötezer évesek lehetnek, ebből a korszakból, a késő rézkorból még egy kemencét is találtak. 

Egy nagyjából 2500 éves, szkíta időkből származó kút is látható vált a szakemberek számára, de azt az omlásveszély és a talajvíz miatt most nem tudták teljes egészében feltárni. Bácsmegi Gábor szerint egy kivételével mindegyiket sírt kirabolták már nem sokkal a temetést követően, mindez abból is látszott, hogy a csontvázakat megbolygatták. A sírokban így is maradtak értékek: találtak edényeket, egy jó minőségű lándzsahegyet, egy nyakláncot és egy agancsból faragott fésűt.
A régész elmondta: ez a leletanyag lepte meg őket leginkább, mert nem gondolták, hogy a területen gepida temető lehet, ráadásul gepida leleteket nagyon keveset találtak Békés megyében, csak néhány temetőt sikerült feltárni. 

A gepidák valamikor a hun időszak előtt érkeztek ide a Kárpát medencébe. A hunokkal szövetségben álltak, rengeteg hadjáratban vettek részt közösen. A hunok bukása után 454-től a Kárpát medence keleti felében ők maradtak az urak és egészen az avarok bejöveteléig uralták ezt a területet. A legtöbb a népcsoporthoz köthető lelőhely a Tisza-vidéken található.  2011 óta nem került elő a gepidákhoz köthető lelet, ezért is fontos ez a hét sírból álló feltárás. A legfiatalabb leletek 16. századiak, abból a korszakból több gabonás vermet találtak, ami arra utalhat, hogy a geszti főutca már évszázadokkal ezelőtt is létezhetett - folytatta Bácsmegi Gábor. 


A szakember kifejtette: a terepi munkát befejezték, most kezdődnek a rekonstrukciós munkák. Elárulta: megtalálták egy óriás, legalább 2 méteres, széles alsó állkapcsú gepida harcos koponyáját, amelyen szeretnék elvégezni az arcrekonstrukciót. "Nagyon félelmetes harcos lehetett" - fogalmazott. Ezen túl az ásatást is lehetne folytatni, mert valószínűleg csak a gepida temető szélét tárták fel - tette hozzá.

FEL