Mesélő múzeum: A megyeri középkori temető

2018. március 10. 15:37 | behir

A Munkácsy Mihály Múzeum 2017 nyarán a Berényi út 140/1. számú telken kísérleti műhely és tesztüzem szerviz épület, nyitott mosó építéséhez kapcsolódó földmunkáknál régészeti felügyeletet látott el. Augusztus 8-án az építkezési terület északi részén (a zászlótartóknál), a kerítéssel párhuzamosan vízvezetéket fektettek. Egy méter mélységből embercsontokat fordított ki a markológép.

A helyszíni szemle során a Munkácsy Mihály Múzeum régészei és a beruházó (Axiál Kft.) képviselői megállapodtak abban, hogy augusztus 14-től mentőásatásra kerül sor, mivel nagy valószínűség szerint előkerült az elpusztult Megyer falu temetője.

A terület nem volt ismeretlenen a múzeum szakemberei számára, hiszen korábban is folytak itt régészeti feltárások. A középkori templomot 1985-ben találták meg a régészek. Az 1985-1986-os ásatási szezonban a templomban, és a templom körül 87 sírt tártak fel. Kivétel nélkül mindegyik későközépkori temetkezés volt. Megfigyeléseik alapján tudjuk, hogy a templom ÉK-DNy-i tájolású, egyhajós, félköríves szentélyű, 11,8 m hosszú és 7,9 m széles.

A múzeum archeológusai tavaly veszélyeztetett területen augusztus 14-e és szeptember 4-e között 44 sírt bontottak ki, dokumentáltak le.

Megtalálták a templomot is, de feltárására nem került sor, hiszen a 80-as években a múzeum munkatársi már elvégezték ezt a munkát. A 2017-ben feltárt sírok érdekessége az, hogy háromnegyed részük Árpád-kori, kb. egynegyed részük csak későközépkori. Ez azt jelenti, hogy a templom és a körülötte lévő temető is korábbi, mint azt az 1985-86-os ásatás eredményei alapján a kutatók gondolták. További érdekessége a síroknak, a viszonylagos gazdagság: majdnem mindegyik sírban volt ezüst hajkarika, általában két darab, de volt olyan csontváz is, amelyiknek koponyája mellől hat ezüst hajkarikát csomagoltak el. Sok esetben kerültek elő ezüst gyűrűk is, egy esetben nyaklánc gyöngyeit dokumentálták le. A késő középkori sírokban párizsi kapcsokat, pártát, egy esetben a ruha ezüst szálakkal kivarrott nyakkivágását sikerült megfigyelniük.

A leletek a Munkácsy Mihály Múzeumba kerültek, ahol tisztításuk, restaurálásuk, feldolgozásuk jelenleg is tart.

Nagy Dániel Sándor, régész

 

További programok »

FEL