Gubis Mihály emlékére rendeztek kiállítást a Munkácsy Mihály Múzeumban

2018. november 24. 14:52 | Gyemendi Réka

elRENDeltetett – ezzel a címmel rendeztek kiállítást Gubis Mihály békéscsabai képzőművész emlékére csütörtökön a Munkácsy Mihály Múzeumban. A 12 éve elhunyt művész idén lenne 70 éves. A tárlat anyagát a múzeum és a család gyűjteményéből állították össze.

 

 

A tárlatot a Dobszerda zenekar produkciója nyitotta meg, majd a múzeum igazgatója jellemezte köszöntőjében az alkotót.

– Nyitott ember volt, és ahogy ismertük őt, nem szerette a kötöttségeket. Szabad ember volt. Könnyen tudott kapcsolatot teremteni, művészete talán ösztönösnek nevezhető – fogalmazott Ando György.

Kiss Tibor alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: az elhunyt művészt hozzátartozói, barátai és tisztelői a mai napig rajongással szeretik.

A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg, aki a művész tragikusan rövidre szabott életútjáról és szerteágazó munkásságáról beszélt.

– Súlyos életművet hagyott ránk az alkotásra számára megnyílt rövid három-három és fél évtizedben. Ezt jelzik az életút dokumentumai és történései, a különös művek – mondta el a művészettörténész.

 

 

Ván Hajnalka művészettörténész úgy fogalmazott: Gubis Mihály az undergroundhoz tartozó, progresszív művész volt. Nyomdászati, grafikai tevékenysége után művészete fellazult és a rendezettség, a szimbólumok kezdték el érdekelni. Ezt követően kilépett a két dimenzióból szobrok, land artok, performanszok formájában alkotott. A kiállítás anyagának összeállításáról elmondta: az egész éltművéből válogatott úgy, hogy érteni lehessen stílusának alakulását. Az utolsó korszkából származó drámai, nehezen érthető festményei még nem voltak láthatóak Békéscsabán, ezeket szerette volna felvezetni az életmű megismertetésével.

A tárlat 2019. január 31-ig tekinthető meg.

 

 

További programok »

FEL