Minden ami Munkácsy: Híres festmények újragondolva a gyermekrajz-kiállításon

2019. április 27. 17:47 | Kovács Andrea

A Rőzsehordó nő, az Ásító inas és más híres Munkácsy festmények ihlették a 41. városi gyermekrajz-verseny alkotásait. A legjobban sikerült munkákat külön díjazták, és ezekből nyílt kiállítás szombaton a Munkácsy Mihály Múzeumban. 

 

 

A korábbi gyermekrajz-verseny témái általában meséhez vagy valamilyen közéleti kérdéskörhöz kapcsolódtak. A  41. városi gyermekrajz-pályázat témája viszont kicsit eltérő az eddig megszokottól. Munkácsy születésének 175.  évfordulóját ünnepeljük, ezért  lett "Minden ami Munkácsy" a 2019. évi pályázat címe – mondta a kiállítás megnyitóján a város polgármestere.

 

Fotó: Ujházi György

 

Szarvas Péter kiemelte: Munkácsy Mihály erősen kötődött Békéscsabához, az első, Levélolvasás című olajfestményét is itt készítette. A verseny jó alkalmat nyújtott arra is, hogy a város lakói jobban megismerhessék Munkácsy Mihály életművét és kötődjenek hozzá.

Az eredményhirdetés előtt a díjazott alkotásokból készített kisfilmet tekinthették meg a megnyitón résztvevők. Az animációt Berényi-Nagy Vanda a Békéscsabai Médiacentrum Kft munkatársa készítette.

 

Fotó: Ujházi György

 

Ezúttal 446 gyermek ragadott ecsetet vagy ceruzát és küldte be alkotását. Leginkább a köpülő asszonyt, a rőzsehordó nőt és az ásító inast formázták meg a gyermekek sajátos látásmóddal, sajátos ecsetkezeléssel kicsit újraértelmezve a híres festményeket. Sok színvonalas és érdekes alkotás született, és nagy öröm, hogy a festőművész születésének 175. évfodulóján, a fiatalabb korosztály ily módon eleveníti fel Munkácsy Mihály munkásságát - fogalmazott Békéscsaba polgármestere.

 

Fotó: Ujházi György

 

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta:  a gyermekrajz-pályázat a Munkácsy 175 programsorozat egyik fontos állomása. Az alkotásokat neves szakmai zsűri értékelte, és ők döntötték el azt is, hogy kiket díjaznak a rajzkiállítás megnyitóján. Mindhárom zsűritag -  Túriné Kovács Márta, Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Oktatási, Közművelődési és Sport Osztálya nyugalmazott osztályvezetője, Novák Attila művésztanár és Gyarmati Gabriella - munkássága valamilyen módon kapcsolódik Munkácsyhoz. Az általuk kiválasztott 45 alkotás a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla termében május 26-áig tekinthető meg. Ezt követően pedig a festőművész életének bizonyos pillanatait bemutató, a főtéren felállított tablók másik oldalára kerülnek a pályázat díjazott alkotásai.

 

További programok »

Kultúra

Gyulai tehetségek koncertje a kastélyparkban

Erkel-ösztöndíjban részesülő gyulai fiataloknak rendez hangversenyt az Erkel Ferenc Társaság, amely hagyományt is teremtene a bemutatkozás lehetőségének biztosításából. A koncertet öt, egykor Erkel Ferenc személyes használatában volt tárgy, a gyulai múzeum részére történő átadása is kiegészíti.
2021. június 12. 16:35
FEL