Munkácsy 175: Koszorúzás, programismertető és könyvbemutató Békéscsabán

2019. február 20. 17:33 | behir

Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójára emlékeztek Békéscsabán a festőóriásról elnevezett múzeumban. Az ünnepségen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy a múzeum működését az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben az évben százmillió forinttal, a Munkácsy Év programsorozatát pedig további harmincmillió forinttal támogatja.

 

 

– Büszke lehet az a város, amely ilyen nagy művészt mondhat magáénak. Boldog az a város, aki nemcsak magáénak érezhet egy ekkora alkotót, mint Munkácsy Mihály, de a városhoz fűződő kapcsolatának a tudatosításáért nem keveset tesz is. Békéscsaba múzeumot nevezett el róla, egy olyan állandó tárlattal, amely életmű rendkívül fontos és jelentős alkotásait tudhatja a falain, és olyan emlékszobával, amely megidézhetővé teszi a festő mindennapi életét is – fogalmazott Fekete Péter a múzeumkertben.

 

 

Az államtitkár megjegyezte, hogy Munkácsy Békéscsabán asztalosinasként kezdte, és világhírű művész lett belőle. Mint mondta, a festő élete példa arra is, hogy akarattal, tehetséggel és elszántsággal bárki elérhet a hírnévig, az elismertségig.

Munkácsy mellszobrának megkoszorúzása után a múzeum új kiállítóterében folytatódott az ünnepi program, ahol Fekete Péter bejelentette, hogy százmillió forint nagyságrendben támogatja a kulturális kormányzat a múzeumot. Annak érdekében pedig, hogy a Munkácsy Év méltó legyen a festőhöz, további 30 millió forintos támogatást biztosítanak a jubileumi programokra.

 

 

Ando György, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a Munkácsy 175 programjai között olyan érdekességek vannak, mint az Egy géniusz története című virtuális kiállítás, vagy egy kamaratárlat, amelyet Munkácsy szoborterv pályázatra beérkező munkákból rendeznek majd meg. A rendezvénysorozat keretében mutatják be azt a Munkácsy által készített grafikát, amelyet a közelmúltban egy aukción vásárolt meg a múzeum. Új állandó kiállítást is tervez a múzeum, amely egy idővonalon viszi végig a látogatót, a modern technikában rejlő lehetőségeket is kihasználva, és ahol a legnagyobb teret Munkácsy kapja majd.

 

 

A programsorozat ismertetése után dr. Bellák Gábor, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze mutatta be a Munkácsy múzeum új kiadványát, a Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról című kötetet, amelyet Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze és Martyin Emília, a múzeum tudományos muzeológiai osztályvezetője szerkesztett.

M.E., H.Sz.

 

További programok »

FEL