Mozaik Múzeumtúra Roadshow-t rendeztek Békéscsabán

2019. május 4. 17:52 | Gyemendi Réka

A kezdeményezés 2014-ben indult útjára a Néprajzi Múzeum jóvoltából azzal a céllal, hogy megismertessék a hazai múzeumok tevékenységét a helyi lakossággal. A programokhoz csatlakozott a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Mihály Emlékház, valamint az Erzsébethelyi Általános Iskola is. 

 

 

Az idei program első állomása az Erzsébethelyi Általános Iskola volt. Az Utazó múzeum - Múzeum és régészet elnevezésű programon Nagy-Laczkó Balázs archeológus tartott előadást régészeti felfedezésekről.

A Munkácsy Emlékházban két részből állt a rendezvény: az elsőben egy rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők, ahol Munkácsy gyermekkorának egyik színhelyét bejárva ismerkedhettek meg a festőóriás családfájával és művészetével.

Szalay Ágnes elmondta: a nosztalgikus hangulatú tárlatvezetésen egyúttal huszonegy eredeti Munkácsy-festményt is bemutattak. A történész azt is kiemelte: a látogatók azért szeretnek hozzájuk járni, mert ezt a csendes, békés légkört, a boldog békeidők hangulatát keresik.

 

(Fotó: Tóth Áron)

 

– A tárlatvezetés különlegessége, hogy most nem egyszerűen csak a házat mutattuk be, hanem megpróbáltunk több plusz információt is adni Munkácsy Mihályról. Ugyan az Omaszta család lakta a jelenlegi emlékházat – az egykori Steiner–Omaszta-kúriának nevezett épületet - de úgy gondoltuk, hogy ne csak az Omaszta és ne csak a Reök családot mutassuk be, hanem Munkácsy atyai felmenőit is. Így a Lieb családot, illetve a festő feleségének, Cécile Papier-nek a kiterjedtebb rokonságát is. Számos érdekes személyiséget találunk közöttük, akik méltók arra, hogy megemlékezzünk róluk – ismertette a részleteket Szalay Ágnes.

 

(Fotó: Tóth Áron)

A program második részében a gyermekeket várták egy interaktív múzeumpedagógiai foglalkozással.

– A kézműves program célja az volt, hogy a gyerekek jobban megismerhessék a nemesi életmódot és ezután gyakrabban járjanak múzeumba. A gyerekek nyakláncokat, ékszereket készítettek, így egyben a közelgő anyák napjára is felkészültek – fogalmazott Bogdán Adrienn, szervező.

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow délután a múzeum épületében folytatódott az Andy Warhol Ezüstgyárában I. és II. című programokkal. Itt Gyarmati Gabriella művészettörténész tartott tárlatvezetést, ahol nemcsak a művész életéről tudhattak meg többet a látogatók, hanem a korszak popkultúráját, jelentős amerikai eseményeit is megismerhették. Zárásként pedig Lonovics László festőművész rendhagyó előadásában a szitanyomás technikáját mutatta be az érdeklődőknek.

 

FEL