Körös-völgyi Sokadalom és Népművészeti Fesztivál Gyulán

2018. július 2. 14:58 | Horváth Szabolcs

Három napon keresztül várta az érdeklődőket a 19. Körös-völgyi Sokadalom és Népművészeti Fesztivál Gyulán. Korábban az országban több helyen szerveztek hasonló népi, összművészeti programot, mára viszont már szinte sehol sincs ilyen az országban. A Budai Várban tartott Mesterségek Ünnepe mellett ez az egyetlen olyan fesztivál, ahol a népi kézműves mesterségek, népzenészek, néptáncosok, mesemondók ekkora létszámban vannak együtt, ráadásul történelmi környezetben, a gyulai vár mellett.

 

 

Európa egyetlen éppen maradt gótikus téglavárának tövében megrendezett sokadalom a nevéhez illően nemcsak egy fesztivált foglalt magába. A népi mesterségek bemutatásán túl, országos táncbemutatót és néptáncgálát is szerveztek.

A Körös-völgyi Sokadalom és kísérőrendezvényei a világviszonylatban is meghatározó magyar népi kultúra szinte minden elemét megjelenítették.

- Régen a díszítmény sokkal több volt egy felületen ma viszont már időnk sincs annyi, hogy olyan sokáig üljünk egy abrosz mellett, amit kihímezünk vagy éppen leszövünk. Ezeket a díszítményeket leredukáljuk és megpróbálunk a mai kornak megfelelni - mondta a rendezvényen dr. Illés Károlyné a népművészet mestere.

A látogatók négy megye képviselőivel és munkásságukkal ismerkedhettek meg. A kézműves termékek amellett, hogy tradicionális darabok voltak, és elkészítésük módja szinte a régi maradt, mégis alkalmasak a mai, hétköznapi használatra.

A 19. Körös-völgyi Sokadalom és Népművészeti Fesztivál vasárnap estig várta a látogatókat színvonalas színpadi programmal és igazi remekművekkel.

További programok »

Gyula

Testtől lélekig - Kiállításmegnyitó

Séllei-Andruska Anna és Dr. Hollósiné Mancz Fatime Nóra közös kiállításának megnyitó ünnepségére kerül sor jövő hét csütörtökön Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A tárlat mottója: "Festmények és grafikák testtől lélekig."
2019. szeptember 16. 02:05
FEL