Népművészek, folklór és zene minden mennyiségben

2018. június 10. 16:05 | Horváth Szabolcs

A legjobb fazekas mesterek, különleges népművészeti alkotások és a Kárpát-medence népzenészei gyűltek össze a IV. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozón, Mezőmegyeren.

 

 

Debreczeni-Kis Helga fiatal kora ellenére először a citerát választotta a tradicionális népi hangszerek közül, amelyet elmondása szerint minden tájegységen ismernek. A legfontosabbnak a hagyományos dallamok megszólaltatását tartja.

 

 

– A Felvidékről, Erdélyből és Moldvából is van fejlegyzés a hangszerről. Az úgynevezett autentikus népzenét szeretem játszani, úgy, ahogy az idősek játszották és ellesték egymástól – fogalmazott az ifjú citeraművész.

A művészi játék és a Kárpát-medence változatos folklórjának, néphagyományainak bemutatása kiemelt célja a több napos rendezvénynek.

– Mindenki úgy érkezik hozzánk, hogy minél inkább megmutassa, megelevenítse hagyományait, amelyet így megismerhetünk. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a Kárpát-medence teljes területéről, a lehető legtöbb helyről érkezzenek fellépők – nyilatkozta Futó Zsolt, a IV. Kárpát- medencei Magyar Népzenei Találkozó egyik főszervezője.

 

 

A mázazás és égetés technikájánál a régi, hagyományos formák elkészítésén túl az is fontos, hogy az alkotások használhatóak és időtállóak legyenek.

– A több száz évvel ezelőtt készült edények is használhatóak voltak, de a mai kor igényeinek is meg kell felelni, hiszen fontos, hogy az elkészült alkotásokat később betehessük a mikrohullámú sütőbe vagy a mosogatógépbe – emelte ki Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművész

Olyan kuriózumok is szerepeltek a vásáron, mint a Miska kancsó, amely hű mása az 1820-as években talált régészeti darabnak. Ezek a darabok ma az iparművészek keze alatt nyerik el tradicionális alakjukat. Az alkotóknak a négy ősi elemet kell folyamatosan uralniuk.

 

 

– Próbálunk felülkerekedni, de sajnos tudjuk, hogy a természet mennyire erős, és azért olykor megtréfálhat minket. De ez a mesterség különlegessége és izgalma. Mikor felnyitjuk a kemencét, akkor mi is izgulunk, hogy éppen mi sült ki, jól dolgoztunk-e? Mindent megtettünk azért, hogy amit elkészítettünk, az a legmívesebb legyen? Ez a szakma egy életforma – árulta el Farkas Gábor, a IV. Kárpát- medencei Magyar Népzenei Találkozó ötletgazdája.

A találkozó főszervezője szerint céljuk a tudás, a hagyományok és a népművészet átadása a fiatalságnak. Mint mondta, ez nem egyszerű feladat, ám ha valaki megérezte a varázslatot, akkor könnyen fazekas mesterré válhat.

További programok »

Kultúra

13+1 – A nihiles Goffry koncertje a Stégen

Szombaton este Békés megye elsőszámú kultúrközpontjának, a Csabagyöngyének a Stégszínpadán adott önálló koncertet Goffry, az egykori Nihil zenekar énekes-gitárosa. Kultúrtörténeti pillanat volt, hiszen több mint 25 év hallgatás után állt színpadra és mutatta be lelke darabkáit. Beszámoló a behir.hu-n.
08:38
FEL