Hagyományos formák, népi mesterségek - Fazekas Találkozó Mezőmegyeren

2019. június 9. 11:52 | Horváth Szabolcs

A legjobb fazekas mesterek, különleges népművészeti alkotások, népzenészek, néphagyományok és igazi folklór. Így lehetne jellemezni néhány szóval az V. Kárpát- Medencei Népzenei és IV. Fazekas Találkozót, amit ismét Mezőmegyeren rendeztek meg. 

 

 

Mázazás, kiégetés, régi, hagyományos formák és szimbólumrendszer. A IV. Fazekas Találkozóra hét mester érkezett belföldről és az elcsatolt területekről.

A honfoglaló magyarok már használták a kerámia bográcsot, aminek hű mintáját készítette a helyi fazekas mester.

Farkas Gábor, a Fazekas Találkozó főszervezője szerint ebben a szakmában az is nagyon fontos, hogy meg tudjanak újulni a mesterek, hiszen a világ is folyton változik körülöttünk.

Ezeknél az alkotásoknál nem csak a régmúlt előtti tisztelgés fontos, az is lényeges, hogy használhatóak, időtállóak legyenek, ugyanúgy mint maga a népi iparművészet – tette hozzá Farkas Gábor

Az itteni kézművesek is elengedhetetlennek tartják a hagyományok átörökítését.

Bondár Hajnalka, a Nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör elnöke úgy véli, a mai fiatalok lassan elfelejtenek cérnát befűzni, fonni vagy akár szőni, pedig egy kis kézügyességgel gyékényből és kukoricacsuhéból is lehet maradandót alkotni.

 

 

További programok »

FEL