Árpád Vezér Ünnepe - Hagyományőrzés Mezőmegyeren

2018. szeptember 9. 10:48 | Szendi Rita

Korhű kiállítások, az íjászat alapjainak megismerése, sőt, még főzőverseny is volt Mezőmegyeren, mindez egy napon! Immár negyedik alkalommal szervezett a Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület hagyományőrző programot.

 

 

Volt, aki magyaros ételt készített, volt, aki pedig egy jurta tövében tarsolylemezt készített.

– Honfoglalás kori tarsolylemezeket és ékszereket készítek. Hagyományos módon készítem az ékszereket, minden egyes darab elkészítése egyszeri és megismételhetetlen – mondta el a nemezkészítő, Lengyel Balázs.

Az egyesület minden évben a honfoglalás egyes részeit és személyeit idézi fel, ebben az évben Árpád vezérre esett a választás.

– A jurtában korhű kiállításokkal készültünk, ezenkívül olyan nemeztárgyakat is láthatnak az érdeklődők, amelyek a honfoglalás korának motívumait idézik meg. Hagyományőrző dobod fellépőink is lesznek, például a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat, de Hollandiából is érkezett egy csapat, a Bana la wo az egyik fellépő vendégünk – fogalmazott a Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület elnöke, Zalai Erika.

A hagyományőrző programokon kívül, különböző dobkörök előadásai, valamint táncosok bemutatói szórakoztatták az érdeklődőket.

 

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
2022. július 5. 13:47
FEL