III. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó – június 9-11-én

2017. június 4. 08:44 | Mikóczy Erika

Igencsak meglepődtek szombaton délelőtt az emberek, amikor Békéscsabán az evangélikus iskolától a piacig lovaskocsival elindult egy csapatnyi népviseletbe öltözött ember, akik aztán körbe járták a piacot dobbal, furulyával felszerelkezve. Aztán amikor ékesszólóan hívogattak, kiderült, hogy a június 9-11-én rendezendő, III. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozóhoz igyekeznek kedvet csinálni a közönségnek.

 

Mezőmegyeren már nagyon készülnek

Zalai Erika, az Arany János Művelődési Ház szakmai vezetője elmondta, hosszas szervezőmunka előzte meg a találkozót, de már mindenki várja, hogy elkezdődjön. Az Arany János Művelődési Ház csoportjai például külön készültek erre az alkalomra: az Arany Menyecskék Népdalkör egy összeállítással lép fel, az Arany János Színkör pedig a tavalyi Indul a bakterház után, mintegy annak folytatásaként most Kéri Ferenc: Meghalsz, Banya című színdarabjával készül. Kint lesznek majd a Mezőmegyeri Kézművesfalu kézművesei is.

A harmadik alkalommal – a művelődési ház mögötti nagy területen – jelentkező találkozóhoz második alkalommal társul a fazekas találkozó. Ennek keretében lesz például korongozó verseny, főzőverseny, illetve kerámiaégetés.

Zalai Erikai megjegyezte, hogy Békéscsaba önkormányzat mellett szerencsére több támogatójuk akadt, és helyben is sokan segítenek a szervezésben: mindenki egy szívvel és lelkesen várja ezt a hétvégét.

 

Futó Zsolt: Most is a magyar népzenéé lesz a főszerep

Futó Zsolt, a rendezvény ötletgazdája kérdésünkre elmondta: ahogy eddig, most is a magyar népzenéé lesz a főszerep. Szeretnék, ha minél több magyar népzenét hallgatnának az emberek, ezért is hívták életre a rendezvényt.

– Szeretnénk még inkább hangot adni a magyar népzenének, számos fellépő segít majd ebben. Fontos feladatunknak érezzük a közösségépítést is, ezért újdonságként idén lesz közösségi asztal, ahová a közös fogyasztásra szánt ételeket, italokat lehet tenni, és cserebere asztal, ahová mindenki elhozhatja a dolgait, akár saját készítésű értékeit, és természetesen vehet is onnan valamit. Szintén újdonság, hogy idén pedagógusoknak a kreditet adó Így tedd rá! program képzését biztosítjuk ingyenesen. Ennek keretében a néptánc alapjait, alaplépéseit tanítják meg a szakemberek elsősorban óvodapedagógusoknak és tanítóknak. Ezen felül Salamon Bea a magyarpalatkai népzene előadásmódjába avatja be azokat az érdeklődő hegedűsöket, akik az alapokat már ismerik – sorolta Futó Zsolttól, hozzátéve, hogy a fellépők között ott lesz például a Palatkai Banda, de jön az Eszterlánc is, idén Navratil Andreával kiegészülve.

 

Jöjjön, aki jól szeretné érezni magát!

Garay Éva, főszervező a találkozót szívesen ajánlja azoknak, akik szeretik a népzenét, azoknak, akik meg akarják azt szeretni, és azoknak is, akik egyszerűen csak jól szeretnék érezni magukat.

– Az egészen kicsiktől a fiatalokon és a felnőtteken át az idősekig mindenki találhat kedvére való programot a mezőmegyeri találkozón. A gyerekek népi játékokkal ismerkedhetnek, lesz festés, és az egészen apróknak népzenén alapuló babahöcögtető. Jönnek énekesek, zenészek táncosok, fellép például a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes gyönyörű viseletben és programmal. Kötetlen, jó hangulatú, feszültségmentes hétvégét kínálunk népzenés háttérrel – summázta a III. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó kínálatát Garay Éva.

 

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL