A népzene és a fazekasság lesz középpontban Mezőmegyeren

A magyar népi hangszerek, valamint a fazekasság lesz a középpontban Mezőmegyeren, jövő hétvégén. A Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót negyedik alkalommal szervezik meg, de az esemény kísérőprogramjaként újra életre hívják a Fazekas Találkozót is – jelentették be az esemény szervezői csütörtökön, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

 

Minden évben egy adott hangszer köré szervezik a programokat a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozón – árulta el az esemény szervezője, megjegyezve: idén a citera lesz a fókuszban. Futó Zsolt arra is emlékeztetett, hogy a találkozót a népzene népszerűsítésének küldetésével indították útjára.

– Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek minél többször találkozzanak a népzenével, akár szórakozóhelyeken, sörözők teraszán, akár borozókban. Remélem, hogy elérjük a célunkat – árulta el Futó Zsolt.

A Népzenei Találkozó kísérőprogramjaként a fazekasok is lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák hivatásukat. Többek között látványos korongversennyel is készülnek a szervezők.

– Izgalmas program zárja a szombatot, a rakuégetés. Ez egy japán technika: izzó közegből kell kiemelni a tárgyat, amit a fazekas elkészít és homokos, forgácsos alakba kell redukálni – emelte ki Farkas Gábor.

 

A Csabagyöngyében nyílt kiállítás egyik darabja. Fotó: Fazekas Róbert

 

A beharangozó sajtótájékoztatót követően egy tárlat is nyílt Csabagyöngye Kulturális Központban, amely Udvarhelyszék vidékének élő hagyományait mutatja be. A kiállítás június végéig látható a kulturális központban.

Megosztás:

Címke: , , , , ,