Népzene határtalanul

2016. július 4. 15:36 | Laczkó Viktória

Civilek fogtak össze a magyar népzene népszerűsítéséért. Egy internetes közösségben szerveződött csoport tagjainak köszönhetően jött létre a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó. Korábbi cikkünkben is beszámoltunk a háromnapos, magyar autentikus népzenére építkező eseményről, aminek Mezőmegyer ad otthont.

A II. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó és I. Kárpát-medencei Fazekas Találkozót beharangozó sajtótájékoztatón Pribojszki Ferenc és a pásztorfurulya kör tagjai adtak ízelítőt a hétvégén kezdődő népzenei találkozó hangulatából.

Az esemény gyökere egy internetes közösségig nyúlik vissza. A „Magyar népzenét hallgatok” csoport körében merült fel az ötlet egy a magyar autentikus népzene köré épülő találkozóra. A tavalyi sikereken felbuzdulva idén is életre hívják a háromnapos rendezvényt Mezőmegyeren.

- A rendezvény célja a népzene, tágabb értelemben a magyar népi kultúra értékeinek bemutatása, a közösség építése, a magyar nemzeti identitás erősítése, a külhoni magyar közösségek együttműködése a népzene, a néptánc összetartó erejével, a határon átnyúló együttműködések erősítése. A népzenei találkozó egyben szolgálta a magyar nemzeti közösség újraegyesítését és a nemzeti összetartozás érzésének erősítését. A mai globalizált világban nemzetpolitikai jelentőségűnek tartjuk a magyar népzene, a néptánc, a magyar népi kultúra terjesztését és a Kárpát-medencei szintű együttműködések hálózatosodását. A találkozó fő elve és vezérfonala a népzene iránt érzett önzetlen szeretet.  Fontos talpkövek még munkánkban az önkéntesség, az elkötelezettség, a néphagyományok igazi fennmaradásában vetett hitünk, ezért ezen értékek mentén haladunk - foglalták össze a szervezők.

Az első nap, július 8. a gyerekeké lesz. - Békéscsabán évről-évre megrendezik az általános iskolásoknak a népdal éneklési versenyt. Az itt szereplő gyerekek meghívást kaptak az eseményre. Ők is fel fognak lépni. Valamint a Bartók Béla zeneiskola növendékei, akik gyönyörű sikereket érnek el egész évben. Ők is be fognak mutatkozni itt a közönségnek -tette hozzá Futó Zsolt, ötletgazda, főszervező.

Emellett a kilátogató gyerekekre is gondolnak. A Szívből jövő festés népzenére! elnevezésű program is nekik szól majd.

A magyar népzenei kultúrát népszerűsítő programot idén kiegészíti az I. Kárpát-medencei Fazekas Találkozó. Farkas Gábor fazekasmester a házigazdája az I. Kárpát-medencei Fazekas Találkozónak. - Úgy gondoltam, hogy az ország ebben a szegletében ilyen még nem volt és miért ne teremthetnénk hagyományt ennek. És mintegy kísérő rendezvény próbálunk csatlakozni ehhez és kicsit színesíteni a rendezvényt.

Összesen 8 fazekas érkezik Mezőmegyerre. Nekik egy helyi fazekasmester alkotását kell elkészíteniük, majd egy főzőverseny is vár rájuk. Az általuk készített edénnyel indulhatnak ezen.

A mezőmegyeri esemény több kiállítást is magába foglal. Az Arany János Művelődési Házban tekinthetik majd meg ezeket. A művelődési ház szakmai vezetője, Zalai Erika elmondta: - Négy kiállításunk is lesz. Az első a Bartók Béla emlékév alkalmából nyílik egy kiállítás. Emellett a Gyermekpáva fotókiállítás látható a nagyteremben. Valamint a Munkácsy Mihály Múzeum viselettörténeti kiállítása a kisteremben. Ezen kívül pedig a fazekas találkozó vendégeinek kiállítása az Arany János Művelődési Ház pincéjében.

A helyszínen megjelennek a Mezőmegyeri Kézműves Falu alkotói is. Az esti hangulatról táncházak gondoskodnak. A több helyszín zajló programsorozat díjtalanul látogatható.

További programok »

FEL