Közösségi ünnep: Június 8-10-én Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó

2018. május 26. 12:52 | behir

A Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért civil szervezet tagjai negyedik éve, minden év június elején megszervezik a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót Mezőmegyeren.

A sztár- és versengésmentes rendezvény minden évben tartogat valami újdonságot. Már tavaly megszületett a szervezőkben az a gondolat, mely szerint nem a produkciókra helyezik hangsúlyt, hanem a valódi, személyes találkozásokra, a jó hangulatra, a népzene és néptánc szeretetére, az együttlét örömére. A napjainkra egyeduralkodóvá vált, fogyasztás- és üzlet-centrikus, szolgáltatás és tömegalapú formákhoz képest a személyességre és közösségre építő együttlét formáinak keresésével próbálkoznak. A rendezvény célul tűzte ki, hogy feléleszti a közösségi ünnep tartalmát. „Közönség helyett közösséget!” és az önző ÉN-ből a több lehetőséget hordozó MI-felé kívánnak fejlődni.

Ennek érdekében lépéseket tettek, együttműködéseket kezdeményeztek, számos közösséget, civil szervezetet szólítottak meg, akik – a gondolatisággal összhangban – csatlakoztak a rendezvényhez.

Az együttműködés egyik szép példája, hogy a mezőmegyeri óvoda kertje ismét nyitva lesz a találkozóra kilátogató gyermekek, családok előtt. Itt, a gyönyörű kertben, árnyas-hűs környezetben, a népzene szívet-lelket megindító hatása mellett festésre invitálják a kicsiket és nagyobbakat Baji Miklós Zoltán képzőművész irányításával.

A népzenei találkozó számos programot kínál. A koncertek közt megtalálhatjuk a Dűvő és a Fonó Zenekart – utóbbit a Csabagyöngye Kulturális Központ jelentős támogatásával – a Talléros Együttest, a Pántlika és a Pendergő Tamburazenekart valamint a külhoni magyarlakta területekről is érkeznek népzenészek, muzsikusok. Vendégül látják testvérvárosunk, Székelyudvarhely apróbb táncosait, a Kék Iringó Néptánccsoportot is.

Idén is megszervezik az Így tedd rá! – pedagógus továbbképzést valamint Balatoni Katalin, a módszer kitalálója is előadást tart az érdeklődőknek.

Népi hangszertanításokkal is készülnek. Debreczeni-Kis Helga citeraoktatással, Salamon Beja népi hegedű tanításával teszi színessé a népzenei napokat. János Hajnalka népi énekes pedig daltanítással várja az érdeklődőket.

A rendezvényt kísérő programok közt a Kápát-medencei Fazekas Találkozót említhetjük, amely harmadik éve a program szerves része. A Mezőmegyeri Kézműves Falu tagjainak saját készítésű portékait is láthatják majd a kilátogatók, valamint a népi fotósok és filmesek is helyet kapnak a rendezvényen. A szervezők megszólítják Mezőmegyer lakosságát is, egy-egy tálca süteménnyel nevezni lehet a Mezőmegyer kedvenc sütije címre.

Mindezek mellett természetesen három éjjel, három nap tart a mulatság magyar népzenével, néptánccal, kiállításokkal, fazekasokkal, táncházzal, vásárral június 8-a és 10-e között Mezőmegyeren.

 

 

További programok »

FEL