Lepkeoroszlán, kiállítás, könyvbemutató – elindult a jubileumi programsorozat

2019. szeptember 14. 11:04 | Mikóczy Erika

Pénteken délután A lepkeoroszlánnal, a hét évtizedre visszatekintő kiállítással és a Napsugártól Napsugárig című könyv bemutatójával vette kezdetét békéscsabai bábjátszás hetvenéves történetét felölelő programsorozat.

70 éves a bábjátszás Békéscsabán. 1949. szeptember 9-én alakult meg Békéscsabán a Mesevilág (később Napsugár) Bábegyüttes Gellért Erzsébet vezetésével. Történt ez akkor, amikor a politikai célokat szolgáló bábszínház-alapítási hullám már lecsengett és az így létrehozott bábcsoportok nagyrésze már meg is szűnt. Mint azt Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, sok munka és lelkesedés eredményeként Békéscsabán mégis fennmaradt a bábos közösség.

– 1952-ben az édesapám (Lenkefi Konrád) betévedt ebbe a kavalkádba, Gellért Erzsébet pedig elkezdett úgy foglalkozni vele, mint az utódjával. Már 18 évesen különböző képzésekre küldte. 1961-ben Erzsi néni Pestre költözött, édesapám kezdett dolgozni a bábegyüttessel. 1961-től 1995-ig ők nagyon sok mindent elértek együtt. Ki mit tudoktól kezdve a belföldi és külföldi szereplésekig igen széles volt a paletta, és komoly hírnévre tettek szert – fogalmazott Lenkefi Zoltán, hozzátéve, hogy ezt kellett továbbvinni, ami komoly kihívást jelentett.

 

Fotó: Békéscsabai Napsugár Bábszínház

 

A Napsugár igazgatója kiemelte, hogy méltó folyatása szerettek volna lenni mindannak, amit elődeik véghezvittek, de úgy, hogy közben a saját útjukat járják.

– Másképp pörgött akkor a világ, ők is mások voltak, nekünk meg kellett találni azt, amivel méltón tudjuk folytatni a bábos örökséget. 2005-ben, az ország tizenharmadik hivatásos bábszínházaként, ennek tudatában alakítottuk meg a Napsugár Bábszínházat. Van egyfajta népszínházi elhivatottságunk, próbálunk megfelelni az elvárásoknak, és a békéscsabai gyerekeket illetve felnőtteket igyekszünk ebbe a világba bevonni. Ez a mi küldetéstudatunk – jegyezte Meg Lenkefi Zoltán.

 

A kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója is Békéscsabáról indult

 

Pénteken délután a kecskeméti Ciróka Bábszínház A lepkeoroszlán című előadásával indult a programok sora. A békéscsabai kötődésű Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója elmondta, valójában ő is Lenkefi Konrád jóvoltából került közelebb a bábjátszáshoz.

 

Kiszely Ágnes

 

– Kilencéves voltam, amikor Tücsök bábszakkörbe bekerültem és ott megismertem Lenkefi Konrádot. Középiskolásként egészen az érettségiig a Napsugár Bábegyüttesben játszottam. Itt Konrád bácsinak köszönhetően láthattuk, hogyan készülnek a bábok, hogyan születik meg egy szövegkönyv, hogy megy a zenei szerkesztés. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a gyerekkori éveim meghatározóak lettek, a bábszínházban megtaláltam a hivatásom. Máig hálával gondolok vissza a Békéscsabán töltött évekre, és mindarra, amit Konrád bácsitól kaptam – fogalmazott Kiszely Ágnes.

 

A hétvégi programokon túl, évad közben is jubilálnak

 

Hosszas kutatómunka eredményeként állt össze az a kiállítás, amelynek fotóin az elmúlt évtizedek legfontosabb pillanatai köszönnek vissza. A vendégeket itt Varga Tamás, a polgármesteri hivatal kultúráért felelős osztályvezetője köszöntötte, majd Baji Miklós Zoltán képzőművész nyitott meg a tárlatot.

A békéscsabai bábjátszás 70 éves évfordulójára készült el a Napsugártól Napsugárig – Történetek a hetvenéves békéscsabai bábjátszásról című könyv is, amelyben Jászay Tamás foglalta össze a 70 évet. Az interjúkkal, naplórészletekkel, fotókkal színesített könyvet pénteken este mutatták be.

 

Fotó: Békéscsabai Napsugár Bábszínház

 

A szombati esti gálán és a hétvégi előadásokon túl azt évad folyamán is különböző programok lesznek, amelyek kicsit visszautalnak erre a hetven évre.

– Sok mindent át kell ölelnie egy ilyen évfordulónak, és a több évtizednyi történésből rengeteget úgy, hogy az nem velünk történt meg, hanem a régebbi tagok elmeséléseiből tudunk róla. Az előadásokon túl lesznek kitelepülések a bábszínház előtt, elindulunk majd az iskolákba, hogy a gyerekekkel beszélgessünk arról, mit is jelent a bábszínház, és hogyan működik. Mutatunk majd bábfigurákat, együtt játszunk velük, hogy ne csak a színpadon lássanak bennünket – tudtuk meg Lenkefi Zoltántól.

Az eltelt 70 év, abban a már hivatásos bábszínház megalakulása azt bizonyítja, hogy a békéscsabai bábosok komolyan vették és veszik az együttes közösségformáló és értékteremtő erejét, és ennek mi, itt élők vagyunk a nyertesei.

 

Galéria

 

További programok »

FEL