Közös lépés a lakosság pénzügyi tudatossága felé

2018. október 19. 16:40 | Zsíros András

Legyen minél tájékozottabb a lakosság, amikor pénzügyi, gazdasági döntéseket kell hoznia – ezzel a céllal kötött pénteken együttműködési megállapodást a Magyar Pénzügyi–Gazdasági Ellenőrök Egyesülete a Békés Megyei Kormányhivatallal. Nem ez az első olyan szerződés, amit az államigazgatási szerv megköt a szakmával. Szándékuk szerint mindez hozzájárul ahhoz, hogy a közigazgatás társadalomszervező szerepe megerősödjön.

 

 

Eddig is voltak kézzelfogható eredményei azoknak az együttműködéseknek, amelyekkel a fiatalok pénzügyi ismereteit igyekezett bővíteni különféle szakmai szervezetekkel közösen a Békés Megyei Kormányhivatal. Ilyen volt például A jövő biztonsága elnevezésű oktatófilm-sorozat, amelyet többek között a Békéscsabai Médiacentrummal közösen készítettek el a szakemberek, és amelyet középfokú oktatási intézményekbe juttattak el megyeszerte. A kezdeményezés célja, hogy már a fiatalokban is kialakuljon a pénzügyi tudatosság.

A pénteken aláírt együttműködési megállapodás ezt a szándékot erősíti tovább. Takács Árpád kormánymegbízott úgy fogalmazott, ezzel új szintre léptek, amelynek célja, hogy a gazdálkodási formákkal, vállalkozásokkal is megismertessék a középiskolás korosztályon túl a felsőoktatásban résztvevőket, illetve a szélesebb lakosságot.

Tudatosítani az állampolgárokban, hogy egyes pénzügyi döntéseiknek milyen következményei lehetnekn - ezen a téren az államigazgatás és a szakmai testület céljai egybeesnek. Az egyesület elnöke szerint komoly eredményeket értek már el a nyugdíjelőtakarékosság vagy a társadalombiztosítás témájában, illetve abban, hogy kialakuljon az emberekben a hosszútávú gondolkodás. Domokos László úgy fogalmazott, az a cél, hogy senki se legyen kiszolgáltatott, tudja élvezni a megérdemelt jövedelmét, be tudja azt osztani, ezáltal a családja és ő maga is közelebb kerüljön a boldogsághoz.

A szervezet elnöke szerint a fejlődés lényege egyszerűen annyi: jobbnak lenni, mint tavaly. Domokos László bízik abban, hogy tevékenységüknek köszönhetően ez a lakosság pénzügyi tudatosságában is tetten érhető lesz.

 

További programok »

FEL