Konferencia a hatékony pénzügyi ellenőrzés érdekében

2021. november 25. 18:43 | Vincze Attila

Módszertan, technológia és lefedettség az ellenőrzésben címmel szervezett konferenciát csütörtökön a Magyar Pénzügyi– Gazdasági Ellenőrök Egyesülete. A gyulai Erkel Hotelben tartott rendezvényen a résztvevők többek között az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Nemzeti Bank vezetőitől is hallhattak előadásokat.

A kétnapos konferenciát a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója nyitotta meg. Krizsán Anett beszédében örömét fejezte ki, hogy a járványhelyzet fokozódása ellenére is az országból számos pénzügyi, gazdasági szakember gyűlt össze a gyulai Erkel Hotel konferenciatermében. Mint mondta, a társadalom részéről a pénzügyi kontrollt övező némi távolságtartás abból is fakadhat, hogy az emberek még mindig tartanak egy-egy ellenőrzéstől, azonban az állami szervek célja nem a megfélemlítés, hanem a jogkövető magatartás támogatása. Hangsúlyozta: a Békés Megyei Kormányhivatal is ezt az elvet követi. 

– A jó állam elvárása a 21. században az, hogy ez a fajta ellenőrzés, amiről itt beszélünk, egy olyan segítő jellegű ellenőrzés legyen ma már, ami az állampolgárok, az ügyfelek érdekét szolgálja és hogy ez a bizonyos alá-fölé rendeltségi viszony, ami nagyon sok időn keresztül jellemezte az ellenőrzések területét, megváltozzon – fogalmazott.

A szakmai konferencia nyitóelőadásán a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkár kifejtette, hogy az elmúlt években a gazdaság a digitális térbe költözött, így az adóhatóság már az elemi szintű tranzakciókat is nyomon tudja követni, viszont a beérkező adathalmazt fel is kell dolgozniuk. Vágujhelyi Ferenc hangsúlyozta, hogy e tekintetben elsősorban az informatika mélytanulási módszereire támaszkodnak, ezek adott esetben segítenek az adócsalások célzottabb felderítésében is, és erről már az érintett adózók is tudhatnak.

– Mivel az adózók tudják, hogy milyen adat érkezik be hozzánk, annak ellenére, hogy nincsenek benne a mélytanuló algoritmusok, a mesterséges intelligenciák közegében, amennyiben csalási tevékenységet végeznek, el tudják képzelni, hogy a hozzánk beérkező adatokból ezt hogyan fogjuk felderíteni – mondta. 

Az Állami Számvevőszék elnöke a digitális technológiai váltás okozta kihívásokról tartott előadásában arról beszélt, hogy az új, internetes, monitoring típusú ellenőrzések sokat könnyítenek az állami vállalatokkal, önkormányzati cégekkel való együttműködés során. Domokos László elmondta, hogy ezáltal nagyon lényegretörő, a vezetői felelősséget középpontba állító kérdéskörökre tudnak koncentrálni, különösen a korrupcióellenes intézkedéseket illetően. Rámutatott, hogy a digitális átállás nem mindenki számára ment könnyen, de a pandémia az alkalmazkodást meggyorsította.

– A vírushelyzet ebben nagyon sokat segít, mert igazából mindenki megértette, hogy a távolságtartás, a személyes találkozások hiánya miatt már tényleg érdemes közvetlenül az internetet nemcsak szórakozásra használni, mint ahogy a gyermekeink már azt régóta teszik, hanem ez a felnőttek számára is egy nagyon hasznos, az adófizetőknek pedig egy pénzkímélő megoldás – magyarázta.

Az ÁSZ elnöke kiemelte, hogy a többi ellenőrző szervet is arra ösztönzik, hogy segítsék a jogkövető magatartást, akik viszont ellenállnak, vagy nem kívánnak együttműködni, azokkal az adófizetők pénze érdekében a leghatározottabban fel kell lépni. 

 

További programok »

FEL