Fókuszban a társadalombiztosítás

2019. június 1. 12:15 | Diós Zsolt

A közelmúltban Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán rendeztek a társadalombiztosításról és a pénzügyi tudatosságról szóló konferenciát.

A pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében a Békés Megyei Kormányhivatallal és a Békéscsabai Médiacentrummal együttműködő Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya immár több mint 7 éve küldetésének tekinti a társadalombiztosítással, szociális biztonsággal, öngondoskodással kapcsolatos információk átadását, előadások, konferenciák szervezését. Ennek jegyében rendezték meg a hagyományos, nagy népszerűségnek örvendő TB konferenciát.

 

Domokos László

 

A levezető elnök, Prof. Dr. Borbély Attila rector emeritus köszöntőjét követően Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke „A magyar gazdaság állapota - új kihívásokra adható válasz” című nyitó előadásában átfogó képet adott az ÁSZ szerepéről, támogató elemzéseiről. Kifejtette, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálta a bérek változásának és a járulékfizetők száma alakulásának költségvetésre gyakorolt hatásait is, valamint azok következményeit a költségvetés egyensúlyának fenntarthatóságára. Kiemelte, hogy az utóbbi években jóval kevesebb munkavállaló hajlandó bejelentés nélkül dolgozni. A gazdaság széles része legalizálódik, és egyértelműen megvalósul a „fenntartható kifehéredés Magyarországon". Előadása zárásaként Domokos László elnök felhívta a figyelmet a pénzügyi tudatosság további fejlesztésének szükségességére. Az előadás részletei elérhetőek az ÁSZ weboldalán.

 

Prof. Dr. Borbély Attila, Prof. Dr. Mészáros József és Domokos László

 

A Magyar Államkincstár elnöke, Prof. Dr. Mészáros József immár 7. alkalommal tartott előadást a TB konferencián. „Ellenőrzési mechanizmusok a Magyar Államkincstárban” címmel prezentált előadása bevezetéseként hangsúlyozta, hogy a Kincstár örömmel vesz részt a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesületének munkájában, a pénzügyi kultúra fejlesztésében. Előadásában tájékoztatást adott a Magyar Államkincstár ellenőrzési szerepéről, kiemelve a családtámogatási és társadalombiztosítási, valamint az úgynevezett MVH-s támogatási területet, a kormányhivatalok, járási hivatalok szakmai ellenőrzését. Ugyanakkor az elnök kifejtette: „minket is ellenőriznek”, így például az Állami Számvevőszék, vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, majd hozzátette: „nem elég jónak lenni, annak is kell látszani”.

Eperjesi Anita főosztályvezető „Az egészség egyes területeit érintő kormányzati ellenőrzések” című előadásában nem csak mindennapi élethelyzeteket mutatott be a konferencia részvevői számára, hanem a társadalombiztosítást több ponton érintő kérdésekre is rávilágított.

 

Czinege Attila, Prof. Dr. Borbély Attila, Bense Richárd, Dávid Ferenc és Sápi Ákos

 

Czinege Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési szakfőigazgatója lendületes és a humort cseppet sem nélkülöző előadással nyűgözte le a hallgatóságot. Az előadás címe, a „Digitalizált eljárások a fekete-foglalkoztatás visszaszorításának szolgálatában” már önmagában is arra engedett következtetni, hogy a NAV rendkívül fontos szerepet lát el mind az állam, mind pedig a biztosítottak, munkavállalók, a társadalombiztosítás szempontjából. Megtudhattuk, hogy a NAV „mindent lát”, az elmúlt években megvalósított fejlesztések rendkívül hasznosnak bizonyultak. A foglalkoztatási – és ezzel együtt a bejelentett biztosítási jogviszony – adatok emelkedő tendenciát mutatnak.

Bense Richárd, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője „Egészség és nyugdíjkiegészítő megtakarítások” címmel engedett bepillantást az önkéntes pénztárak, bankok, biztosítók világába, különös figyelmet fordítva az öngondoskodásra. Ismertette a megatrendeket, bemutatta a hosszú távú tartalékok alakulását, majd helyzetképet és jövőképet vázolt fel, melynek során betekintést engedett a Magyar Nemzet Bank 330 pontos versenyképességi programjába is.

Dávid Ferenc, az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály elnöke „Egyéni felelősség: társadalombiztosítás és öngondoskodás” című záró előadásában visszatekintett a Szakosztály múltjára, felidézte céljait, küldetését. „Ami az ember agyában megfogan, azt az ember véghez is tudja vinni” – idézte Napoleon Hillt.

Hozzátette, rengeteg munkával, de valóban minden elérhető, hiszen A JÖVŐ BIZTONSÁGA programot, a program keretében készült „A jövő biztonsága – társadalombiztosítás és öngondoskodás” című filmeket is „csak” meg kellett álmodni, és megvalósítani. Ismertette a 2019 tavaszán végrehajtott, „Tudatosan a jövő biztonságáért” program eredményeit. Ennek során egy hét alatt a Békés Megyei Kormányhivatallal és a Békéscsabai Médiacentrummal együttműködésben 17 Békés megyei középiskolában, mintegy 1 500 diák számára tartottak rendhagyó, interaktív órákat, fókuszálva a társadalombiztosítás és öngondoskodás témakörére, valamint a pénzügyi tudatosság és szociális biztonság összefüggéseire.

Zárszóként Brian Tracy gondolatait osztotta meg az ország szinte minden pontjáról érkezett MPGE tagokkal:
„Csak akkor teljesedünk ki és élünk igazán, ha valami olyasmit csinálunk, amelyről tudjuk, hogy jobbá fogja tenni mások életét.”

„A jövő biztonsága – társadalombiztosítás és öngondoskodás” című 2 részes film, melyet már több ezren megtekintettek, valamint a TB Kisokos füzetek elérhetők

://behir.hu/a-jovo-biztonsaga-program">itt.

További programok »

Gazdaság

Az energiaárakról tárgyalt a kamara

Az energiaárak emelkedéséről, a vállalkozásokra gyakorolt hatásairól tárgyaltak a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési és Innovációs Bizottságának ülésén december elsején. A résztvevők hangsúlyozták a helyzet bonyolult és áttekinthetetlen, kiszolgáltatottnak érzik magukat.
2022. december 3. 09:19
FEL