Új utakon a jövő biztonsága

2017. május 20. 06:47 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A pénzügyi tudatosságra és az öngondoskodásra hívta fel a figyelmet a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete egy szakmai fórumon kedden. A Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán megrendezett „Új utakon a jövő biztonsága” című konferencián a szakemberek kitértek arra, hogy az ellenőrző és társadalombiztosítási szervek az alapfeladataik ellátása mellett új csatornákon igyekeznek az alapvető pénzügyi ismeretekről tájékoztatni a lakosságot.

A szakemberek szerint Magyarországon a lakosság jelentős része rendelkezik olyan szintű pénzügyi tudással, amely szükséges ahhoz, hogy gondoskodjanak a jövőjükről. Ennek ellenére a 25-40 év közötti korosztály elenyésző hányada választja csupán a hazai nyugdíj-előtakarékosság valamely formáját. A középkorúak és idősebbek már többet gondolnak a nyugdíjas éveikre: vannak, akik nyugdíj mellett is takarékoskodnak.

A társadalombiztosítási rendszert az állam a munkavállalók járulékából finanszírozza. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezért kiemelt feladatának tekinti  az adótudatosság fejlesztését.

– Az adóztatás – bármennyire is éljünk az önadózás rendszerében – kikényszerített magatartás az állampolgárokkal szemben. Fontos kérdés, hogy ezzel a teljesítéssel mihez járulnak hozzá – emelte ki Dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit, adó- és vámszakmia hatósági és felügyeleti ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Az „Új utakon a jövő biztonsága” című konferencián a szakemberek hangsúlyozták, hogy a demográfiai adatok alapján a jelenleg működő nyugdíjrendszerben 2035 után jelentős hiány léphet fel. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője szerint az időskori biztonság azon is múlik, hogy a munkavállalók a jövedelmük jelentős részét szürke vagy fekete módon kapják meg.

– Sokan vannak, akik nagyon rövidtávon gondolkodnak és a napi bevételt sokkal fontosabbnak tartják, mint azt, hogy később mekkora lesz a nyugdíjuk. Őket komoly csalódás érheti – emelte ki Prof. Dr. Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója.

Rendszerszintű pénzügyi stabilitás nem létezhet egy olyan országban, ahol a háztartások pénzügyileg nem stabilak – mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Dr. Windisch László hozzátette: a pénzügyi stabilitásnak a háztartások oldalán csak az egyik feltétele a megfelelő jövedelem megszerzése, ám ez nem elégséges.  A stabilitáshoz tudatos, átgondolt pénzügyi tervezés, pénzügyi gondolkodás szükséges, ez igaz az öngondoskodásra is. Hosszabb távon, előre tekintően kell pénzügyeinket megtervezni.

A pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgálja a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Médiacentrum Kft. együttműködésében készülő egy ismeretterjesztő film is, amely a társadalombiztosítás és az öngondoskodás jelentőségéről szól majd. Dávid Ferenc, a Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezető-helyettese tájékoztatta az érdeklődőket a film témájáról és céljáról.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Gazdaság

A járvány előtti szinten áll a lakosság fizetőképessége

A második negyedév végére már visszaállt a koronavírus-válság előtti szintre a lakosság fizetőképessége, a jövedelmeket, megtakarításokat, adósságokat és más mutatókat egyesítő mérőszám átlagosan 47 pont volt - derül ki az Intrum és a GKI legújabb lakossági fizetőképességi indexéből.
2021. augusztus 4. 18:19
FEL