Tudatosság és öngondoskodás – pénzügyi ismeretek fiataloknak

2019. február 21. 17:29 | Szendi Rita

Tudatosan a jövő biztonságáért címmel indított útjára egy többállomásos rendezvényt a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete, a Békés Megyei Kormányhivatal, valamint a Békéscsabai Médiacentrum.  A szervezők tizenhét Békés megyei középiskolában tartanak rendhagyó osztályfőnöki órákat a Pénz7-en.

 

 

A program nyitórendezvényén dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója kiemelte, hogy fontos odafigyelni a népességgel kapcsolatos folyamatokra.

– Az elmúlt tíz évben nagyjából tíz százalékkal csökkent Békés megye lakossága. Ezt a folyamatot meg kell állítsuk és vissza kell fordítsuk a foglalkoztatási és népességmegtartó képesség növelésével. Ennek egy nagyon fontos állomása és nagyon fontos tényezője, hogy a fiatalokat itt tudjuk tartani a megyében – mondta el a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila.

 

 

A program célja, hogy a diákok a rendhagyó osztályfőnöki órákon különböző pénzügyi ismeretekre tegyenek szert és megismerkedjenek a saját jogaikkal.

– Felhívjuk a pénzügyi tudatosságra és a társadalombiztosítás lényegére a figyelmet. Megtudhatják, mire kell ügyelni, hogy ha külföldön munkát vállalnak, mik a teendők, ha külföldről hazatérnek, illetve szeretnénk érzékeltetni az öngondoskodás szerepét is – emelte ki a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesület elnöke, Dávid Ferenc.

A Pénz7-en tizenhét Békés megyei középiskolában tartanak előadásokat, a szervezők munkáját pedig több oktató videó is segíti – emelte ki a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője. Opauszki Zoltán elmondta: ezek a kisfilmek segítséget adhatnak a fiataloknak az ismeretek megszerzéséhez.

 

 

– Az elmúlt időszakban elértük azt, hogy nemcsak a mi csatornánkon volt látható az elkészült filmek csomagja, hanem hét városban működő helyi televízió tűzte már műsorára ezeket a filmeket – fogalmazott a Opauszki Zoltán.

A nyitórendezvényen a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, hogy az intézmény tankönyveket, munkafüzeteket és oktatási segédanyagokat dolgozott ki a fiataloknak.

– Ma már kétszázhúszezer diák tanul ezekből a tankönyvekből pénzügyi ismereteket az iskolákban. Nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerkedjenek a pénz világával, és hogy buzdítsuk a fiatalokat az öngondoskodásra. Minél korábban kezd valaki félretenni, minél korábban kezd öngondoskodni, annál komolyabb segítséget kap saját magától majd idős korában – fejtette ki dr. Windisch László.

A fiatalok egyre fogékonyabbak a pénzügyi ismeretekre, ehhez pedig a Magyar Nemzeti Bank minél több segítséget szeretne adni a jövőben is – tette hozzá a nemzeti bank alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Életmód

Idén 75 százalékkal is többet költenek a magyarok nyári játékokra

A nyári szezonban átlagosan 2-6 ezer forintot költenek a magyar családok strandjátékokra, az éves forgalom 20 százaléka realizálódik ilyenkor az üzletekben; ahol a forgalom a tavalyinál már 75 százalékkal magasabb - derül ki a REGIO Játékkereskedelmi Kft. friss, online felméréséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek.
2022. július 4. 16:00
FEL