Együttműködést kötött a kormányhivatallal a tisztújítás után az agrárkamara

2017. november 24. 08:17 | Zsíros András

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei küldöttgyűlése, ahol megválasztották a megyei tisztségviselőket. A testület elnöke újabb öt évre dr. Kulcsár László lett. A szervezet újraválasztott vezetője ezt követően együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatallal. Az eseményen képviseltette magát a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége is, akik listáját nagy többséggel szavazták meg a tisztújító választáson.

Érzékeny időknek nevezte az uniós támogatások kifizetésének szakaszát a gazdaszövetség elnöke. Az  Országgyűlés alelnöki tisztségét is betöltő Jakab István ezért a több mint 80 százalékos választási eredményt értékválasztásnak nevezte, amely után jelöltjeik szerinte egységes szervezetként léphetnek majd fel az uniós közös agrárpolitika kialakítása közben.

A felépített szervezeti rendszert most már finomhangolásra kell kapcsolni az újraválasztott elnök szerint. Dr. Kulcsár László szerint az elmúlt öt év a tanulóidőszak volt, amely után egy megerősödött kamara állt a tisztújítás elé. Kiemelte a szolgáltató központok országos elterjesztését, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott, az „már itt kopogtat a megye határán”, hiszen a legutolsó állomás Karcag volt. Az elnök reményét fejezte ki arra, hogy a következő átadó ünnepség már Békés megyében lesz.

A szolgáltató jelleg erősítését hangsúlyozta a kormányhivatalt vezető kormánymegbízott is. Dr. Takács Árpád elmondta, az agrárkamarával együtt hatósági szerepben végzik közösen a feladatot, ám a most aláírt dokumentummal nemcsak az elsők között kialakult stratégiai partnerséget foglalták okiratba, de ahhoz a gazdák szövetsége is csatlakozott, amely szándékaik szerint az emberközpontú kapcsolattartás lehetőségét biztosítja az érintettekkel.

Elmondta, ez egyik fő eleme annak a negyven pontból álló cselekvési tervnek, amelyet közösen fogalmaztak meg a jövő évre. Az idei cselekvési terv legfontosabb részeként a kormánymegbízott az egységes kérelmek beadásával kapcsolatos segítségnyújtást emelte ki. Hangsúlyozta, ennek sikerét mutatja, hogy alig volt szükség hiánypótlásra, és már elérte a 16 milliárd forintot az előlegként kifizetett támogatások mértéke a megyében. Hozzátette, ezzel Békés megye a harmadik helyen áll a régiók rangsorában.

 

 

 

További programok »

FEL