Új irodába költözött a falugazdász-szolgálat Gyomaendrődön

A falugazdászoknak jelentős szerepe van abban, hogy a magyar gazdák sikeresen kapcsolódjanak be a nemzetközi kereskedelembe – hangsúlyozta Jakab István az Országgyűlés alelnöke Gyomaendrődön. Az észak-békési városban az önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezete együttműködésének köszönhetően ezentúl új, európai színvonalú irodában fogadják a gyomaendrődi gazdákat.

Gyomaendrőd és körzete egy jelentős agrárrégió Békés megyében, mivel közel 1800 kamarai tag – ebből 1300 őstermelő – van ebben a térségben – emelte ki dr. Kulcsár László. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke hozzátette: a kis- és középgazdálkodóknak van elsősorban szüksége a naprakész információkra.

– Gyomaendrőd egy falugazdász körzetközponttá minősült át, ami azt jelentette, hogy itt négy szakembernek kellett helyet biztosítani. A városban három falugazdász és egy szaktanácsadó dolgozik, akik még magasabb szintű információkkal és tudással rendelkezik. Igaz vannak olyan falugazdászaink is, akiknek két diplomája is van, így megfelelő szakmai hátteret tudnak biztosítani a gazdálkodóknak – mondta el dr. Kulcsár László.

Tanácsadóra nem azért van szükség, mert a gazda nem ért valamihez – hangsúlyozta Jakab István. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette: a tanácsadó feladata az, hogy megfelelő háttértudást biztosítson a gazdáknak ahhoz, hogy bekapcsolódhassanak a nemzetközi kereskedelembe.

–A kormányzat, valamint az agrárpolitikát megjelenítők és a gazdák között a falugazdász biztosítja a kapcsolatot, a kapcsolódási felületet. Ő az, aki ismeri a gazdát, ismeri a gazda helyzetét, lehetőségeit és adottságait. Emellett nagyon fontos, hogy a falugazdász az, akit a gazda elfogad, akiben megbízik, vagy akivel megbeszéli egy-egy fejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit is – emelte ki Jakab István.

Dankó Béla hangsúlyozta: a békési, a szarvasi és a gyomaendrődi járák mind a tizennyolc településén elérhető ez a szolgáltatás – a négy városban teljes munkaidőben. Gyomaendrődön eddig is működött falugazdász iroda.

– Az előző helyiség már nem volt méltó sem az ügyfelek fogadásához, sem pedig ahhoz, hogy a falugazdászok ebben az irodában dolgozzanak, ezért volt fontos ez a fejlesztés. Most már egy felújított, modern, szép irodában lehet fogadni az ügyfeleket. Megfelelő informatikai háttérrel és naprakész információkkal, ezzel biztosítva a gazdálkodóknak azt a segítséget, azokat az információkat, amelyek az ő munkájukat vihetik előbbre – mondta el Dankó Béla.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: a falugazdász-hálózat sok adminisztrációs terhet levesz a gazdálkodók válláról. Gyomaendrődön szerdától a városháza épületében – az egykori könyvtár helyén várják a falugazdászok a helyi gazdákat.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,