A Megyei Agrárkamara összevont ülésen tájékoztatott az aktualitásokról

A Békés megye mezőgazdaságát érintő aktualitásokról és az őstermelőket érintő adóváltozásokról tartottak előadást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei szervének összevont ülésén, szerdán. Emellett a 2020 utáni Európai Uniós támogatásokról is tájékoztatták a résztvevőket.

A gazdák az elhúzódó tél ellenére is eredményesen elvégezték a tavaszi munkálatokat a földeken – tájékoztatta a jelenlévőket a NAK Békés megyei elnöke. Dr. Kulcsár László kitért arra is, hogy az új kormányzati ciklus kezdetével hivatalosan is elkezdték működésüket a megreformált kamarai osztályok. Így Békés megyében szintén erősítik a kormányzat agrárprogramját.

– Az agrárium munkaerőszükségletének enyhítési gondjait, az öntözési stratégia minél hamarabbi végrehajtását kell elvégeznünk. Békés megyében, a Körösök völgyében köztudott, hogy egyszerre van jelen a vízbőség és az aszály – emelte ki a legfontosabb problémákat a megyei elnök.

Az eseményen a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője az agráriumot érintő adójogi aktualitásokról és jogszabály változásokról tájékoztatta a jelenlévőket.

– A gazdaság annyira megerősödött, hogy társasági és a személyi jövedelemadó esetén csökkentéseket sikerült elérni, így a társasági adókulcs 2017-től a legalacsonyabb az EU-ban – tudatta dr. Kovács Tamás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese már a 2020 utáni időszak Európai Uniós támogatásairól beszélt.

– A teljes költségvetés nagyságrendileg ugyan azon a szinten maradt, mint 2014 és 2020 között volt. A tervezet belső szerkezetében vannak változások, ezek egyértelműen növekedést mutatnak. Amennyiben az Európai Unió ezt elfogadja, akkor 2021 és 2028 között jóval több pénzt költhetünk bizonyos célokra – fogalmazott Papp Gergely.

A szakmai főigazgató-helyettes hozzátette: bíznak abban, hogy az agrárium támogatottsága nem csökken a jövőben, ahogyan a korábbi uniós gazdasági ciklusokban.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,