Békés megye is a nyertese lehet az agrárexport fejlesztésének

2021. május 13. 14:11 | Vincze Attila

Egy szakmai nap részeként ültek össze a Békés megyei közélet és agrár-vállalkozói szféra képviselői csütörtökön, a Békés Megyei Kormányhivatalban. A találkozó apropója az volt, hogy a hazai agrárium új lendületet és irányokat kapjon a szektor nemzetközi kilátásaival kapcsolatban. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára országjáró körútján másodikként érkezett Békés megyébe.

A találkozó elején Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a szakmai nap résztvevőit. Beszédét azzal kezdte, hogy a koronavírus-járvány sikeres kezelése után végre más, fontos kérdésekről is lehet egyeztetni a hazai gazdaság, az agrárium fontos szereplőivel. Hangúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés a térség számára, hogy Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára országjáró körútján másodikként látogatott el Békés megyébe. A látogatás célja elsősorban az volt, hogy együtt feltérképezzék a magyar mezőgazdaság nemzetközi lehetőségeit, azért, hogy a megye nyertese lehessen a világban zajló folyamatoknak. 

– Ki kell lépni a komfortzónából, ugyanis a járvány megváltoztatta az elképzeléseinket, a lehetőségeinket és ebből pozitívan kell kijönni. Meggyőződésem, hogy nyertesei leszünk ennek az új helyzetnek – fogalmazott a kormánymegbízott.

 

Fel kell zárkóztatni a magyar gazdákat

Bencsik Dávid elmondta, hogy a kormány a következő 7 évben 4265 milliárd forintot fordít a hazai agrárium fejlesztésére. Kiemelte, hogy ez óriási lehetőség bárki számára, aki pályázni szeretne majd az agrártámogatásokra. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a sikeres mezőgazdasági export érdekében fel kell készíteni a magyar vállalatokat a folyamatos versenyhelyzetre. A minisztérium ennek érdekében célként tűzte ki a hatékonyságnövelést, a fenntarthatóságot, a digitalizáció elterjesztését, illetve az agrártársadalom megszilárdítását.

– Az agrárexport dinamizálása sürgető és alapvető nemzeti érdek. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy növeljük a magyar agrár- és élelmiszeripari kivitelt, ehhez új és hagyományos piacokra egyaránt szükség van. Hazánk egyetlen régiója sem maradhat ki az agrárexport lehetőségeiből, mindenkinek helye van az ország asztalánál. A cél, hogy ne legyen egy olyan térség sem, amely kevesebb lehetőséget kap – húzta alá a helyettes államtitkár.

 

Békés az ország éléskamrája

Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdasági Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos felszólalásában hangsúlyozta, hogy a régió megyéi közül egyértelműen Békés az ország éléskamrája és minden adottsága megvan ahhoz, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén történő fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben is kiemelt szerepet töltsön be.

– Az agrártárcával közösen a következő évekre több mint 600 milliárd forint élelmiszeripari fejlesztésre fordítható terv van már előkészítve, illetve ha ezt kiegészítjük a vízgazdálkodás, valamint az öntözés vonatkozásában, akkor erre a régióra több mint 1000 milliárd forint fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre – összegezte a várható támogatásokat a kormánybiztos.

 

Az együttműködés a kulcs

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke arról beszélt, hogy csak úgy lehet előrehaladni és áthidalni a nehézségeket, ha az ország, a megye vezetése, illetve az önkormányzatok együttműködnek. Elmondta, hogy az elmúlt 10 évben fontos alapokat tettek le a világban zajló folyamatokhoz való alkalmazkodás érdekében, de a termelés hatékonyságának fejlesztése további feladatokat kíván mindenkitől. 

– Az élelmiszerfeldolgozó iparunkat újra kell szervezni, mert a korábbi versenyképtelen volt, ehhez tőkebefektetések szükségesek és összehangoltabb termelésre van szükség, valamint az agrártermelő cégeknek szorosan együtt kell működniük a külügyi tevékenységekkel – részletezte a szektor előtt álló kihívásokat a kamara megyei elnöke. 

A sajtótájékoztató végén Takács Árpád arról is szót ejtett, hogy a járvány miatt soha nem látott összefogás alakult ki az országban és ez egy jó alapot jelent az agráriumban elvégzendő feladatok végrehajtásához. Békés megyének a szakmai tudása és természeti adottságai alapján pedig minden esélye megvan a fejlődésre - tette hozzá a kormánymegbízott.

További programok »

FEL