2019-et értékelte a NAK megyei szervezete és a Békés Megyei Kormányhivatal

2020. január 31. 15:18 | Papp Ádám Sándor

A Békés Megyei Kormányhivatal legsikeresebb, legösszefogottabb és legeredményesebb stratégiai megállapodása köttetett meg 2017-ben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetével - fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatón Takács Árpád kormánymegbízott, majd hozzáfűzte: az együttműködés 2019-ben rekordévet zárt.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott részletezte, hogy a megállapodás az egész évtizedet meghatározza, hiszen mint mondta: cselekvési tervek mentén dolgozták ki azokat a feladatokat, amelyek jelentkeznek a gazdálkodók, a falugazdászok vagy éppen a kamara és a kormány oldal vezetői szintjén, hónapra és hétre lebontva az elvégzendő feladatokat. Takács Árpád kiemelte: rekordévnek számít 2019, hiszen 15 000 gazdálkodó adott be egységes kérelmet és megközelítették a 450 000 hektárra való igénylést, amely országos szinten 2. helyre sorolja a megyét a terület nagyságát tekintve, és 3. helyre a gazdálkodók számát figyelembe véve, amely "mindenképpen komoly lehetőség és felelősség is egyben" – húzta alá. 

– Rekordév volt abban a tekintetben is 2019, hogy soha ilyen minőségben még nem adták be a kérelmeket, tehát a falugazdászuok jó munkát végeztek. Ez a jó minőség azt vonja maga után, hogy a támogatásokat rekord gyorsasággal tudtuk kifizetni, illetve az ellenőrzések száma is csökkent. Továbbá tavaly olyan eseményeket, rendezvényeket valósítottunk meg, amelyekre korábban nem volt példa. Valamennyi járásban végrehajtottuk az agrárfórumokat, ezen túlmenően a pályaválasztási vásáron már részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is. Továbbá jól működik a gyorsinformációs rendszerünk a gazdálkodók irányába: több, mint tizenkétezren vannak felcsatlakozva arra a felületre, amely alapján minden héten tájékozódni tudnak az esetleges jogszabály-változásokról, pályázati lehetőségekről. Azt gondolom, hogy a mögöttünk lévő sikeres év, a következő esztendők sikerességének az alapját jelenti – emelte ki Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a behir.hu kérdésére részletezte a 2020-tól bevezetett jogszabályi változásokat is.

– Az országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a közigazgatás egyszerűsítéséről szóló törvénycsomagot, amely közel 1000 oldalt tesz ki. A lényege az, hogy egyrészt szervezeti átalakulást jelent a kormányhivatal rendszerében, illetve feladat- és hatáskörök átcsoportosítását is jelenti. Ez három lépcsőben fog megvalósulni: január elsejétől, március elsejétől és június elsejétől lépnek hatályba a rendelkezések. 2020 első napjától már a jegyzőknek átadtuk az anyakönyvezéssel kapcsolatos feladatokat, hatályba léptek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának átadandó feladatok. Ez a következőt jelenti: a családi gazdaságok nyilvántartása, felügyelete, ellenőrzése a kamara hatáskörébe tartozik a jövőben. Továbbá a mezőügyi szolgálattal kapcsolatos teendők elvégzése is, amely szerint a kamara mezőgazdasági igazgatási szervként fog eljárni. Kitűnő az együttműködésünk, a kamarának a szervezettsége, felszereltsége és felkészültsége alakalmassá teszi arra, hogy ezeket a feladatokat kiválóan ellássa a jövőben – hangsúlyozta Takács Árpád.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke az elmúlt év eredményeivel kapcsolatban elmondta: rengeteg nehéz kihívást hozott 2019 a megyei agrárium számára. Részletezte: 2018-hoz képest közel 20 százalékkal kevesebb lett a tavalyi hozam Békésben.

– Küzdelmes év volt a tavalyi, hiszen az időjárási szélsőségek nem kímélték az országot, a megyénket sem. Az őszi talajelőkészítési hónapok szinte csapadék nélkül teltek el, óriási volt az aszály. Ezt aztán tovább tetézte a májusi, júniusi özönvízszerű csapadék, amely átment belvízbe. Ez a toxintartalmat növelte és lerontotta gazdáink értékesítési pozícióit. Ennek vonzata pedig az volt, hogy a hozam is romlott: legalább 20 százalékos csökkenést jelentett mindez. Az őszi betakarítás bizonyos fokig kárpótolta az agráriumot, hiszen a napraforgó hozama rekordközeli lett, míg a kukorica közepes, néhol kimagasló értékeket mutatott – fogalmazott a Békés megyei elnök.

Dr. Kulcsár László az agrártámogatással kapcsolatban elmondta: a közvetlen kifizetéseknek köszönhetően közel 27 milliárd forint érkezett 2019-ben a megyébe. Hozzátette: az egységes kérelmeket tekintve a lehívott összeg meghaladta a 21,6 milliárd forintot 440 000 hektárra, amellyel országosan második pozíciót tudhatja magáénak Békés megye.

További programok »

Itthon

Megtalálták Nyúl Pétert, avagy húsvéti nyusziforgatag a Pajtában

Egy felejthetetlen program zajlott nagypénteken, a mondhatni a márciust meghazudtoló, április végi időjárásban a Csabai Rendezvénypajtában. Izgalmas kis szigetek várták a családokat – többek között tojásfadíszítés, tappancs nyomkövetés, a Grafitpor alkotóműhely segítségével a kisművészek kreatívkodhattak és természetesen az ugarbugra nyuszigyerekeket pedig várta az összes ünnepről elmaradhatatlan ugrálóvár is.
15:01
FEL