Zöldítés és fiatalítás – agrárfórumot tartottak Biharugrán

2023. március 31. 08:44 | behir.hu

5400 milliárd forint érkezik a következő öt évben a magyar gazdákhoz – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke csütörtökön, a Biharugrán rendezett agrárfórumon. Az eseményen többek között szó esett az aktuális agrárpolitikai kérdésekről és adójogi változásokról is.

A Bölönyi-kúriában megtartott fórumon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke felidézte: az Európai Bizottság tavaly fogadta el a magyar stratégiai tervet. Győrffy Balázs kiemelte: az első pillérben 2500 milliárd, a másodikban pedig 2900 milliárd forint használható fel. A következő időszakban több változás is életbe lép, így vizes élőhelyekre, vagy éppen szikes területekre is lehet területalapú támogatást igényelni.

– Lehetőséget nyílik arra, hogy külön vállaljunk olyan egyéb ökológiai értelemben hasznos tevékenységet, amire plusz támogatást lehet igénybe venni, az ún. agrárökológiai programban. Komoly lehetőséget kapnak majd a fiatalok, hiszen a korábbiakhoz képest hektáronként háromszor nagyobb összeget tudnak majd igényelni, mert ez mindenki számára érezhető probléma, a fiatalokat be kell hozni az ágazatba, vagy aki itt van, azt meg kell tudni tartani – hangsúlyozta az elnök.

Nagy Attila, az Agrárminisztérium Fejlesztéspolitikai Főosztályának vezetője elmondta, hogy folytatják a második pillérben a bevált támogatásokat, de újak is lesznek: gazdaságfejlesztésre 1500 milliárd, zöld intézkedésekre pedig 1000 milliárd forintot fordítanak a következő időszakban.

 

 

A fórumon középpontba kerültek az aktuális agrárpolitikai kérdések, így többek között a vízgazdálkodás területén tett lépések és az orosz-ukrán háború gabonapiacra gyakorolt hatásai is.

– Tanultunk az előző esztendőből, nyilván sokkal jobban felkészültünk a vízgazdálkodás területén, van egy másik nagyon komoly szempont, az a nagyobb probléma, hogy az ukrán készletek nyomják a piacot, és hiszem, ha azt tudjuk rendezni, akkor a hazai készletekből ismét minőségi élelmiszer lesz a boltokban – fogalmazott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

Az agráriumot érintő adójogi aktualitásokról a NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője adott tájékoztatást. Kovács Tamás kiemelte: miközben az elmúlt időszakban csökkentek a munkavállalók és a munkáltatók terhei, nőttek az állam bevételei, tehát fehéredett a gazdaság.

További programok »

Gazdaság

Fontos dolga lesz a marhatartóknak!

A húsmarha állatjóléti támogatás tartalmi értékelési szempontjai között fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termelő szakképzettsége, amelyre felsőfokú szakképesítés esetén 20 pontot, középfokú végzettség birtokában 15 pontot kaphat a pályázó.
07:40
FEL