Minden egyes búzaszem számít – Idén is folytatódik a Magyarok Kenyere Program

2021. május 20. 15:55 | Papp Ádám Sándor

Minden egyes búzaszem számít – ezzel a jelmondattal indult útjára 2021-ben a Magyarok Kenyere Program, amelynek Békés megyei nyitórendezvényét csütörtökön délelőtt tartották Békéscsabán. A tájékoztatót követően ünnepélyes keretek között adták át a NAK Békés Megyei Igazgatóság új székházát.

Jakab Istvánaz Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy idén április 24-én a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program a Búzaszentelő Ünnepséggel vette kezdetét a vajdasági Zentán. Mint mondta: a program a magyar gazdatársadalom összefogását tükrözi már évek óta. 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke kiemelte: ő maga is csatlakozik idén a gyűjtéshez. Véleménye szerint a jó példán keresztüli vezetés hozzájárul a gyűjtés sikerességéhez, így ösztönző szándékkal vesz részt benne. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, hogy a program indulásának évében mintegy 10 tonna búzát gyűjtöttek. Rámutatott: minden eddiginél több adomány érkezett tavaly a magyar gazdáknak köszönhetően, akik közel 1100 tonna búzát és 2 millió forint pénzadományt ajánlottak fel mintegy 100 ezer rászoruló részére. 

– A járványhelyzet és a szélsőséges időjárás ellenére a gazdák áldozatkézségből, a segíteni akarásból jelesre vizsgáztak és a sikeres múltból táplálkozva kezdtük el szervezni idén a programot. Bízunk abban, hogy 2021-ben is széleskörű összefogás eredményeként tudunk segíteni a rászorulókon – emelte ki az elnök.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt kötöttek együttműködési megállapodást a NAK és a MAGOSZ Békés Megyei Szervezetével. A közös munka azóta is töretlen, hiszen a cél egy: a helyi termelők, gazdák tájékoztatása és segítése.

– Békés megye agrármegye több, mint 600 ezer hektár termőfölddel rendelkezünk. Éppen ezért a gazdákkal való együttműködés egy koncepcionális kérdés. Nem joga, hanem kötelessége a kormányhivatalnak, hogy olyan partnereket találjon, akik a Békés megyei agrártársadalmat segítik és támogatják. Két nagyon fontos stratégiai partnerünk van, a NAK Békés Megyei Igazgatósága, illetve a MAGOSZ Békés Megyei Szervezete, akikkel négy évvel ezelőtt szentesítettünk egy megállapodást. A közös munka azt a célt szolgálja, hogy erősítsük a gazdatársadalmat, a termőföldek használatát és nem utolsó sorban ebben az évben megkezdődhet az öntözés fejlesztése is. Azt gondoljuk, hogy ahol öntözés van, ott víz van, ahol víz van, ott élet és népességmegtartó erő – emelte ki Takács Árpád.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke elmondta: idén 5 gyűjtőponttal folytatódik az együttműködés a program megvalósítása és az adományok célba juttatása érdekében. Kulcsár László kiemelte: a megyei gazdák 2020-ban kitettek magukért: 106 adományozó 33 tonna búzát ajánlott fel, valamint pénzadományként 260 ezer forint összeg gyűlt össze.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A tájékoztatót követően felavatták a Békés Megyei Igazgatóság új épületét. A NAK megyei igazgatósága, valamint a megyeszékhelyi falugazdász-iroda immár nem a Dózsa György út 15. és a Jókai utca 46., hanem a Csaba utca 3. szám alatt található Békéscsabán. Kulcsár László ismertette: az igazgatóság és a békéscsabai körzetközpont a megye egyetlen épen maradt bauhaus stílusú, a várostörténetben meghatározott szereppel bíró épületbe költözött, amelyet eredeti állapotának fenntartásával újították fel.

További programok »

Gazdaság

Elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. Az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
11:10
FEL