Herczeg Tamás: A tavaszi munkák miatt maradnak nyitva a mezőgazdasági üzletek

2021. március 5. 11:23 | Papp Ádám Sándor

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy március 8-tól 22-ig két hétig bezárják az üzletek többségét. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az agrárkamara és a MAGOSZ is kezdeményezte a tavaszi mezőgazdasági munkákra és az ellátásbiztonságra tekintettel a mezőgazdasági üzletek nyitvatartását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) – különösen a tavaszi mezőgazdasági munkákra és az ellátásbiztonságra tekintettel – a tavaszi munkacsúcs időszakában kezdeményezte a kormányzatnál, hogy a bejelentett járványügyi intézkedés alól mentesüljenek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek. A földeken a tavaszi munkák elvégzése nem tűr halasztást, ez az éves élelmiszertermelésünk alapja – írják közleményükben.

A NAK és a MAGOSZ indítványozta, hogy a gazdaboltok, a vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert forgalmazó kis- és nagykereskedelmi egységek, a mezőgazdasági gépet, alkatrészt és berendezést árusító, valamint ezek javítását végző üzletek, a vetőmag-felügyeletet, -vizsgálatot, -tanúsítást, -fémzárolás folytató egységek, a takarmányt, állateledelt forgalmazó üzletek, az állatgyógyszertárak, az állategészségügyi ellátást folytató laboratóriumok, illetve a termelői piacok a kéthetes lezárás alatt is működhessenek. A NAK és a MAGOSZ ugyancsak kezdeményezi a dísznövényt árusító üzletek, virágboltok nyitva tartását is, hogy a nőnapra termesztett növényeket értékesíteni tudják a dísznövénykertészek.

 

Békés megyének óriási hátrányt jelentene a mezőgazdasági üzletek bezárása

Herczeg Tamás, Békés megye 1. számú választókörzetének országgyűlési képviselője a tegnapi bejelentést követően szintén javaslatot fogalmazott meg a kormányzat felé. A képviselő kitért arra, hogy elsősorban a márciusi időszak a kerti, szántóföldi munkák megkezdésének ideje. Ilyenkor történik a talaj-előkészítés, a műtrágya, egyéb tápanyagok kijuttatása a földekre. Ekkor metszik a gazdák a gyümölcsfákat, az első mezőgazdasági és kiskerti kultúrák vetése, ültetése és a tavaszi lemosó permetezés. Ebben az időszakban kiemelten megnő a gazdaboltok, kertészeti üzletek forgalma. A gazdák ekkor szerzik be a növényvédő szereket, vetőmagokat, palántákat, valamint a mezőgazdasági termeléshez szükséges forgóeszközöket. Herczeg Tamás továbbá hangsúlyozta: Békés megye számára a mostani időszak kiemelten fontos, hiszen jelentős agrártevékenység zajlik a régióban. A tavasz elején végzett mezőgazdasági munkálatok jelentős része a későbbiekben nem pótolható és a most el nem végzett munkák az egész éves termésre kihatással lehetnek

– A gazdaboltok, mezőgazdasági üzletek, kertészeti árudák bezárása annak a kockázatát rejti magában, hogy sok termelő nem tudja elvégezni az ilyenkor szükséges teendőket, ezáltal bizonyos növényi kultúráknál terméskiesés jelentkezhet. Továbbá a kiskerteket, konyhakerteket művelők sem vethetik el azokat a konyhakerti kúltúrákat, amelyeket szeretnének, így sérül az önfenntartó gazdálkodás lehetősége. Amennyiben az érintett mezőgazdasági üzleteket bezárják, úgy a vidéken élők, mezőgazdasági vállalkozók, őstermelők, kiskert tulajdonosok olyan hátrányt szenvednek, amelyek egy hónappal később nem pótolhatok. A most el nem végzett munkák az egész éves termésre kihatással lehetnek. Ezt a javaslatot saját kútfőből alkottam, de látva a MAGOSZ és a NAK kérelmét, most, amikor gyors döntéseket kell hozni, sokan próbálunk hozzájárulni. Ez a vidéken élő embereknek rendkívül fontos kérdés – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Hozzátette: a bezárás alóli felmentést indokolhatja továbbá, hogy az eszközök és szaporító anyagok megvásárlását követően a kertészeti, mezőgazdasági tevékenységet az állampolgárok a szabadban, jellemzően egyénileg végzik, ami nem ad lehetőséget a vírus tovább terjesztésére, de biztosítja a korlátozások melletti szabad mozgást és a szabadban végzett tevékenység lehetőségét.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában beszélt a március 8-tól életbe lépő korlátozásokról. Kiemelte: a szolgáltatások közül az élelmiszerboltok és barkácsboltok nyitva lesznek, de minden másnak zárnia kell. Ez azt jelenti, hogy a NAK és a MAGOSZ, valamint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő javaslatára nyitva maradhatnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari üzletek március 8-tól 22-ig.

További programok »

FEL