Bezárnak az óvodák, iskolák, nem lehet nyitva az üzletek, szolgáltatók többsége

2021. március 4. 11:41 | Varga Diána

A járványügyi adatok egyre rosszabbak, ezért a szakemberekre hallgatva a kormány úgy döntött, bezárnak az óvodák és az iskolák, az üzletek, valamint a szolgáltatók többsége.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, hogy a kormány a szerdai és a sajtótájékoztató idejében zajló kormányülésen is a járvány terjedésével foglalkozott: egyes kérdésekben már hoztak döntést, és ma is születnek újabbak, míg egyes részletszabályokról a péntek reggeli operatív törzs ülésen határoznak, amelyről Orbán Viktor holnap reggeli rádióinterjújában is tájékoztat majd.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt napokban magasak voltak a halálozási adatok, megugrott a fertőzöttek száma, lélegeztetőgépre is egyre többen kerülnek, vagyis a koronavírus terjedési sebesség nő, a reprodukciós ráta Európában az egyik legnagyobb, ez azt is jelenti, hogy a járvány harmadik hulláma erősebb, mint az első vagy a második. Rámutatott, hogy ugyan ma már rendelkezésre áll a vírus elleni vakcina, jók az oltási adatok, de még ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a vírus terjedését meggátolják, ezen csak a kontaktusok számának csökkentése segíthet.

A miniszter hangsúlyozta: különböző szakemberekkel, köztük matematikusokkal, virológusokkal, orvosokkal konzultáltak, akik azt javasolják, hogy a kormány vezessen be újabb szigorításokat, ugyanis ha ez nem történik meg, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nő meg, hanem a nyitás is későbbre tolódik.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy

  • hétfőtől az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, a digitális oktatás részleteit az oktatási államtitkárság dolgozza ki és teszi közzé. A középiskolák és a felsőoktatási intézményekben a szabályok nem változnak;
  • március 8-tól 22-ig két hétig bezárják az üzletek többségét, ez alól kivételt jelentenek az élelmiszerboltok, drogériák, patikák és benzinkutak;
  • ugyanebben az időintervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy, a részletszabályokról holnap hoznak döntést;
  • a konditermeket sem lehet nyitva tartani a következő két hétben;
  • az igazolt sportolók versenyei, mérkőzései csak zárt kapuk mögött lehetségesek;
  • a parkok, arborétumok továbbra is nyitva tarthatnak, illetve a szabadtéri sportok – amelyeknél be lehet tartani a másfél méteres távolságot – továbbra is megengedettek.
  • a kormány arra kéri a munkáltatókat, hogy ahol lehet, engedélyezzék az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a családosokra;
  • szigorítják a határátkelést, ugyanakkor a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák;
  • a szálláshelyekre és vendéglátóiparra vonatkozó kedvezményeket kiterjesztik minden olyan szektorra, amely most a bezárásban érintett.

 

A kormány arra kér mindenkit, hogy működjön közre az intézkedések végrehajtásában, hiszen csak így csökkenthető az új fertőzöttek száma – húzta alá Gulyás. A miniszter hozzátette: azt remélik, hogy a járvány utolsó szakaszában vagyunk és elérjük az oltottság olyan fokát, amely után nyitás lehetséges, amely március 22-től történhet meg. Ezt attól is függővé teszik, hogy mit szeretnének az emberek, ezért mindenkit a nemzeti konzultáció kitöltésére bíztat. Hozzátette: ha az intézkedéséket be tudjuk tartani, korábban lehetséges a nyitás.

FEL