Tessedik Sámuel szobrát avatta fel az agrárkamara

2022. április 29. 18:41 | Hidvégi Dávid

Tessedik Sámuel evangélikus lelkész, pedagógus, pedagógiai és gazdasági szakíró emlékére avattak szobrot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságán.

Az esemény elején Kutyej Pál evangélikus lelkész ismertette Tessedik Sámuel életét, majd következtek az avató beszédek. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke hangsúlyozta, hogy Tessedik Sámuel sokáig Szarvason tevékenykedett, ahol lelkészként is sokat tett a mezőgazdaságért. Mint mondta: egy felkészült, tudós ember volt, akinek tudását mai napig felhasználjuk.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy fogalmazott, Tessedik egy polihisztor, aki a nemzet nagyjai közé sorolható. Győrffy Balázs kiemelte: a lelkész egy olyan agrárreformer volt, aki úttörőként idehaza akarta hasznosítani tudását, annak ellenére, hogy külföldről is megkeresték. Példaként említette, hogy a lelkész egy jénai tanulmányi útja során megismerkedett szikestalajok hasznosítási lehetőségeivel, majd otthon 39 holdon kísérletezni kezdett. Az akáctermesztés meghonosítása is neki köszönhető a térségben.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora úgy fogalmazott: egy olyan térségben, mint Békés megye, amely a mezőgazdasági és élelmiszertermelés számára kiváló adottságokkal rendelkezik, és olyan szellemi örökséget tud maga mögött, mint Tessedik szellemisége, ott lennie kell agrároktatásnak, ami most Szarvason megtalálható.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte: a tavalyi évben 59 milliárd forintot fizettek ki a gazdáknak agrártámogatásként Békés megyében. Mint mondta: a kormányhivatalnak a gazdákkal való együttműködése nem jog, hanem állapotbéli kötelezettség teljesítése a közösség érdekében.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: Tessedik Sámuel előtt minden magyar gazdának, minden olyan polgárnak fejet kell hajtania, aki népben és nemzetben gondolkodik, aki képes elfogadni a tudást, az alkotómunka erejét.

A beszédek után felavatták Tessedik Sámuel mellszobrát, amit Túri Török Tibor, Podmaniczky-díj szobrász készítette. Az alkotást a leleplezést, és Kutyej Pál áldását követően a szobrot megkoszorúszták. Az esemény Kozsuch Kornél, a NAK Békés Megyei Szervezetének elnök-jelöltjének, általános alelnökének zárszavával ért véget.

Galéria

További programok »

Gazdaság

Egyszerűsített havi bevallást kínál a NAV az átalányadózóknak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), de már a teljes 2258-as bevallás is elérhető a NAV online nyomtatványitöltőjében.
09:36
FEL