Nyílt tájékoztatót tartottak a jégkármérséklő rendszerről a Csabagyöngyében

2022. július 25. 19:00 | Csiffáry Zsuzsanna

Több, mezőgazdasággal foglalkozó szakemberben okoz feszültséget az aszály, továbbá az is, hogy sokan a jégkármérséklő rendszernek tulajdonítják ezt a természeti problémát. A hétfőn délután tartott tájékoztatón közel százhúszan jelentek meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében, köztük termelőkkel, polgármesterekkel, szakemberekkel. A nyílt programon Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntötte az érdeklődőket, illetve ismertette az előadások tematikáját.

Közel százhúszan jelentek meg hétfőn délután a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az apropó a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának szervezésében megvalósult esemény volt, amelyen a jégkármérséklő rendszerről adtak tényszerű tájékoztatást a helyi szakembereknek, vezetőknek és érdeklődőknek. 

 

A képen balról-jobbra Kozsuch Kornél, Győrffy Balázs és Bak Péter.

A képen balról-jobbra Kozsuch Kornél, Győrffy Balázs és Bak Péter.

– Már korábban is tartottunk sajtótájékoztatót a szakmabelieknek, ám az indulatok akkor oly mértékben elszabadultak, hogy nem tudtunk érdemben üzenetet átadni. Ezért úgy döntöttünk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia egyik szakemberét kérjük fel egy előadás megtartására. Természetesen arra is figyeltünk, hogy ne kapcsolódjon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához, sem a jégkármérséklő rendszerhez. Viszont elmondja, hogy a rendszer hogyan működik és milyen velejárója van – fogalmazott Győrffy Balázs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. 

Az elnök hozzátette, hogy további szakemberek bevonásával ténylegesen tudják tájékoztatni a gazdákat és a mezőgazdaságban dolgozó szakembereket.  Mint mondta, az aszály és a jégkármérséklő rendszer között semmilyen kimutatható összefüggés nincs. 

Jakab István, a MAGOSZ elnöke kiemelte a jégkármérséklő rendszer pozitív hatásait. 

– Óriási értékeket sikerült eddig megmenteni a jégkármérséklő rendszerrel, hiszen, amióta közhasználatban van, fele annyi jégkár nem volt az országban mint azelőtt ezen eszköz nélkül. Az, hogy most van egy kivételesen kritikus aszályos időszak, és ezt összefüggésbe hozzák a rendszerrel, minden tudományos alapot mellőzve, nagy hiba - fogalmazott a MAGOSZ elnöke. 

További programok »

FEL