A Közös Agrárpolitikáról tartottak gazdafórumot Kondoroson

2023. február 7. 17:40 | Vincze Attila

A Közös Agrárpolitika (KAP) változásairól tartottak szakmai fórumot kedden Kondoroson. A rendezvény a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 27 állomásból álló országjáró roadshowjának első állomása volt, melyen a gazdák a területalapú támogatások új feltételeiről kaphattak információkat.

Az eseményen Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Békés vármegyei elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy 2023-tól új feltételek alapján igényelhetnek területalapú támogatást a gazdálkodók, így sok változás történik az eddigiekhez képest. 

– Más rendszer szerint és más összegeket tudnak majd felhasználni a gazdatársak, ezt már a tavalyi esztendőben elkezdtük feléjük sugallni és próbáltuk népszerűsíteni, az idei évben pedig már élesedik a rendszer és eszerint fognak tudni támogatásokat igényelni – fogalmazott.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere kiemelte, hogy az agrárium számára az elkövetkezendő időszak nagyon fontos lesz, hiszen rendkívül lényeges, hogy a gazdák az elérhető forrásokat a lehető legjobban ki tudják majd használni.

– Tavaly novemberben az Európai Bizottság elfogadta a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti időszak magyarországi stratégiai tervét, ezáltal egy új korszak nyílik a magyar gazdák, valamint a magyar vidék életében – fogalmazott. 

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy az a mintegy 3500-4000 milliárd forint, amelyre pályázhatnak májusig a gazdák, számos olyan létező kihívásra megoldást jelenthet, amellyel évek óta küzd az ágazat. 

– Az állatbetegségek megelőzésésétől kezdve, a gazdaságos energiafelhasználáson keresztül a területalapú támogatásokig sok-sok olyan forrás áll majd rendelkezésre lehet, amelyekkel ha jól gazdálkodunk, akkor talán a magyar agrárium közeljövője jobb lehet, mint a múltja – húzta alá.

A rendezvényen előadást tartott dr. Kovács Tamás, a Nemzeti- Adó és Vámhivatal Békés vármegyei igazgatója, aki az agrárium adójogi aktuálitásairól beszélt a gazdáknak. Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgatója ezt követően pedig pontos tájékoztatást tartott arról, hogyan lehet majd igényelni a támogatásokat. 

További programok »

Gazdaság

Nem emelkedtek jelentős mértékben a gépjármű-felelősségbiztosítások

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves kgfb-indexéből kiderül, hogy a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 2024 utolsó negyedévében mindössze 0,3 százalékkal emelkedett. Ez jelentős lassulást jelent az előző időszakok 1-7 százalékos mértékéhez képest.
07:22
FEL