Feldman Zsolt: A kormány elkötelezett az agrárium fejlesztése mellett

2019. április 4. 16:21 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Magyarország Európa három leggyorsabban fejlődő gazdasága között van, de most veszélybe kerültek a kormány a hazai mezőgazdaság versenyképességéért tett erőfeszítései - mondta a területért felelős államtitkár csütörtökön, Békéscsabán. Feldman Zsolt ugyanakkor kijelentette: a kormány elkötelezett az agrárium fejlesztése mellett.

 

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió 20 százalékkal csökkentené az agrárium támogatását. A csütörtöki sajtótájékoztatón Kulcsár László hozzátette: a kamara és a MAGOSZ ez ellen tiltakozva indított aláírásgyűjtést.

– Békés megyében a kamara aktivistái elsőként teljesítették a vállalásokat közel 150 százalékban, vagyis majdnem 12 ezer aláírást gyűjtöttek Békés megye vonatkozásában. Ez csak széleskörű összefogással jöhetett létre – mondta Kulcsár László. A kamara elnöke az európai uniós támogatást nem adománynak, hanem járandóságnak nevezte, például azért, amiért Magyarország megnyitotta a piacait.

– A megyében az agrárágazatnak a GDP-ben elfoglalt aránya, szerepe nagyobb, mint az országos átlag, ezért Békés megyében kiváltképp fontos, hogy a következő időszakban az Európai Unió által összeállított költségvetésben ne csökkenjen az agráriumra szánt támogatások aránya – erről már Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője beszélt.

A tájékoztatón a mezőgazdaságért felelős államtitkár elmondta: Békés megyébe összesen 24 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett, emellett a megyei gazdák a közvetlen, jövedelempótló támogatások révén összesen 200 milliárd forintnyi támogatáshoz jutottak az elmúlt négy évben.

– Minden olyan vállalkozás, amely kötődik az agráriumhoz, kötődik a Közös Agrárpolitikához is. Ebben a támogatási rendszerben az európai bürokraták csökkentenék a mezőgazdaságra szánt forrásokat, nehezítené a felhasználásukat és ezek lehívását – emelte ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Ezért elfogadhatatlannak tartja azt, hogy az Európai Unió migrációra, határvédelemre és egyéb igazgatási ügyekre csoportosítaná át az agráriumra szánt forrásokat – hangsúlyozta az államtitkár. Feldman Zsolt szerint ezért nem mindegy, hogy a májusi, európai parlamenti választáson a "választók megvédik-e a magyar agrárium érdekeit".

 

További programok »

FEL