Agrárkamara: Megkezdődött a műtrágyakartell felszámolása

2021. december 6. 15:40 | D. Nagy Bence

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára tartott hétfőn sajtótájékoztatót Békéscsabán.

A tájékoztató elején Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke vázolta fel, hogy a magyar gazdák az elmúlt években rekordméretű, mintegy ötszörös áremelkedést tapasztalhattak meg a műtrágyakereskedelemben. A Bige László tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt. ellen kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal indított vizsgálatot, a nyerészkedéssel vádolt vállalatot és a többi résztvevőt végül 14 milliárd forint megfizetésére kötelezték: a büntetésből 11 milliárdot csak a Nitrogénműveknek kell teljesíteni, a fennmaradó összeget pedig a további hat cégnek.

– Méltatlan és példa nélküli, hogy egy hazai cég a hazai gazdákat olyan áremelkedésnek teszi ki, amely egyúttal kényszerítő erejű is, hiszen a Nitrogénművek Zrt. magyarországi viszonylatban monopolhelyzetben van. A zrt. az elmúlt hét évben közvetetten mintegy 36 milliárd forintos kárt okozott a kartelltevékenységgel, a céggel szemben lefolytatott vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az áremelés a világpiaci árakkal nem támasztható alá – ezt már Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár közölte tájékoztatójában. Mint mondta, a kialakult vészhelyzetben az Agrárminisztérium a környező országok importőrcégeivel kezdett meg a tárgyalásokat, amelyek ezidáig a hazai műtrágyaellátás mintegy 40 százalékát fedték le. Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar gazdák megsegítésére többek között nagyléptékű előfinanszírozást tettek lehetővé.

 

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL