5376 milliárd forint a tét: Gazdákat láttak el hasznos tanácsokkal Mezőhegyesen

2023. február 21. 16:25 | Hidvégi Dávid

Agrár-roadshow-t rendeztek, hogy felkészítsék szűkebb hazánk gazdálkodóit arra, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) új agrártámogatási rendszerében tavasszal zökkenőmentesen adhassák be az egységes kérelmeket. A 2023–27-es uniós támogatási ciklusban 5376 milliárd forint támogatási forrásból újulhat meg a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 200 darab szakkönyvet adott át a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szakiskolai könyvtárának. Az eseményt követően pedig a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium auditorium terme adott otthont a kamara agrárfórumának, amely egy vándorelőadás sorozat. Célja: felkészíteni a gazdákat a 2023–27-es uniós támogatási ciklusra annak érdekében, hogy minél több forrást nyerjenek a hazai agráriumnak.

A NAK Békés vármegyei elnöke köszöntőjében elmondta: jelenleg a gazdákat leginkább a terület alapú támogatások elnyerése és a közös agrárpolitika (KAP) 2023-ban kezdődő időszaka érdekli. Kozsuch Kornél hozzátette: ezért nagyon fontos, hogy a gazdatársak pontos információk birtokában induljanak az idei pályázatokon.

– Ezzel a gazdák a saját gazdaságukra mérten a legnagyobb mértékű támogatásokat tudják majd lehívni. Minden egyes új dolog megtanulása nehézségekkel jár, ezek a bevezetése nagyobb törődést igényel, ezért is igyekszünk minél naprakészebb információkat átadni – emelte ki.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, Takács Árpád főispán nevében is köszöntötte a jelenlévő gazdákat. Rákóczi Attila hangsúlyozta: a kormányhivatal számos ponton eddig is ellátta azon feladatait, amivel a megyei gazdákat segítette.

– Együttgondolkodva segítjük a gazdákat, a jelenlegi fórumsorozatnak is ez a lényege. A kormányhivatal kollégái is előadásokat tartanak a falugazdászok mellett, így az érdekképviselet, a köztestület és a hatóság is egyszerre segíti őket. Történelmi időszak előtt állunk, mind az egyes, mind a kettes pillérben, a vidékfejlesztésben és a nemzeti támogatások időszakában is – fejtette ki.

 

(Fotó: behir.hu)

 

A NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója előadásában hangsúlyozta: Magyarországnak a Kárpát-medencében nagyon nagy szerencséje van, ugyanis az agrárszektor el tudja látni az országot megfelelő mennyiségű és minőségi élelmiszerrel. Kovács Tamás hangsúlyozta: átalakul a világ, így az élelmiszernek, az ivóvíznek és az energiának van a legnagyobb szerepe. Mint mondta: éppen ezért fontos, hogy a gazdák a vállalkozásaikat megfelelően tudják működtetni, hiszen az agrárszektor élelmiszert és persze adóbevételeket állít elő az államnak.

– Az utóbbi 10-13 évben átalakult az adórendszer: fogyasztás típusú lett. Nagyon sok adótétel csökkent, ám ennek ellenére nőtt az adóbevétel, ami több összetevős dolog. Az egyik a gazdaság teljesítőképessége, vagyis a gazdák munkája, a másik pedig a gazdaságfehérítő program elindulása, magyarul sokkal tisztábban működnek a vállalkozások. Az adóhivatal nemcsak büntet és hatóságilag működik, hanem támogat és szolgáltat – mondta az igazgató, aki ezután kitért az agráriumot érintő adójogi aktualitásokra. Többek között bemutatta a NAV új mobilalkalmazását, amivel egyszerűbbé válik az adóbefizetés.

Ezt követően az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Juhász Anikó készítette fel a gazdákat az új támogatási rendszerre, majd a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára, Cseh Tibor példákkal szemléltette a földforgalmi törvénnyel kapcsolatos aktualitásokat.

Végezetül a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke szólalt fel, beszédében emlékeztetett arra, hogy sokat vitatkoztak az európai bizottsággal a KAP stratégiáról. Jakab István hangsúlyozta: a kamara, az agrártárca, a NAV, a kormányhivatal és MAGOSZ egy irányba húz azért, hogy ösztönözze a gazdákat az együttműködésre a vidék erősítése érdekében.

– Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy minden gazda tisztában legyen azzal, milyen az ellenőrzés rendszere. Ha tudja, milyen ellenőrzésre számíthat, akkor pontosan tudja, milyen módon kell betartania az előírásokat ahhoz, hogy nyugodtan aludjon és tudja, hogy szankció nem következik majd a támogatás igénybevételét követően – fogalmazott.

További programok »

Gazdaság

Jó szezonra számítanak a csemegekukorica termelők

Idén jó szezonra számítanak a termelők, bőven jut a feldolgozóiparba és a fogyasztók asztalára is a friss csemegekukoricából - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) hétfőn kiadott körképéből.
13:34
FEL