Körbekerítettek egy kisebb tavat Békéscsabán, termőfölddel fogják feltölteni

2019. június 7. 09:59 | Kovács Andrea

Körülkerítették az egyik kisebb tavat BékéscsabánTakács Péter önkormányzati képviselő a témával kapcsolatban csütörtökön délelőtt a helyszínen tájékoztatta  a média képviselőit. Dr. Bacsa Vendel pedig az elterjedt információk tisztázása érdekében délután tartott sajtótájékoztatót.

 

 

Az LMP önkormányzati képviselőjében csütörtökön az általa "Nevesincs" tónak nevezett helyen tájékoztatta a sajtó képviselőit. Takács Péter nem érti miért kell a tavat feltölteni és erről miért nem tájékoztatták előzetesen a testület tagjait. -Kinek a tulajdona ez a terület, mi indokolja a tónak a feltöltését milyen anyagokkal és egyáltalán milyen célból kívánják feltölteni. Ki kérte és ki adta meg az engedélyt erre?- Ezekre kérdésekre a képviselő a közgyűlésen szeretne választ kapni, ezért levélben kérte a polgármestert és a szakbizottságot, hogy hogy a június 20-i testületi ülésen külön napirendi pontként tárgyalják a tó ügyét. Takács Péter hozzátette: ő azt szeretné ha nem feltöltenék, hanem megtartanák a tavat, hiszen a  bányató rendszer turisztikai és horgászati szempontból is komoly értéke Békéscsabának.

Fotó: Ujházi György

Sok pontatlan és valótlan információ terjedt el a napokban a Békéscsaba Önkormányzata tulajdonában lévő "jaminai agyaggödörrel" kapcsolatban, ezért a város vezetése úgy döntött csütörtökön szintén sajtótájékoztatót tart, hogy tisztázzák a félreértéseket– kezdte Dr. Bacsa Vendel jegyző  a tájékoztatót. A jaminai agyaggödör a kerékpárút építések és más fejlesztések kivitelezése során kitermelt,
95%-os termőfölddel lesz lassan, több éven keresztül feltöltve. A terület az illegális hulladék lerakás megakadályozása céljából lesz bekerítve. A gödör termőtalajjal történő feltöltése nem veszélyeztet természeti értéket és a korábbi állapotot állítja helyre.

Fotó: Ujházi György

A környéken közel 20 bányagödör van, amelyek egymásba kapcsolódó tórendszert alkotnak. A szóban forgó terület vízgazdálkodási funkcióval nem rendelkezik, vízjogi engedélye nincs. A gödör nem a tórendszer része, azokkal nincs összeköttetésben és hosszabb nyarakon gyakran kiszárad- fejtette ki a város jegyzője majd hozzátette: korábban zöld szervezetek az ilyen és ehhez hasonló bányagödröket tájsebnek tartották és javasolták azok szakszerű rehabilitációját, hiszen így a korábbi állapot állítható helyre. A feltöltéshez az önkormányzat a szükséges természetvédelmi, és természetvédelmi hatósági engedélyekkel rendelkezik, a terület nincs semmilyen védelem alatt.
A hatóság állásfoglalása szerint a gödör feltöltése során – a határozatban megszabott feltételek betartása esetén - természetvédelmi érték veszélyeztetése nem áll fenn, vízvédelmi és vízgazdálkodási érdeket nem sért. A nádas és fás területeken természetesen csak az ott fészkelő madarak háborgatása nélkül, a költési időszak után lehet munkát végezni-tájékoztatta a sajtó képviselőit dr. Bacsa Vendel.

További programok »

FEL