EP választás után értékeltek a pártok helyi képviselői

2019. május 28. 08:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A magyarországi összesített eredmények alapján a Fidesz-KDNP 13, a DK 4, a Momentum 2, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik 1-1 mandátumot szerzett meg az Európai Parlament testületében. A pártok békéscsabai képviselői hétfőn értékelték a helyi, illetve megyei választási eredményeket.

 

 

Az országos eredményekhez hasonlóan a Fidesz-KDNP pártszövetség Békés megyében is fölényesen nyert. A megyében a szavazatok 52,7 százalékát, míg Békéscsabán 46,45 százalékát szerezte meg. Vasárnap késő este Herczeg Tamás országgyűlési képviselő értékelt.

– A Fidesz-KDNP, illetve a kormánykoalíciós pártok jól értelmezhetően és világosan tudták megfogalmazni az európai uniós választással kapcsolatos legfőbb kérdéseket. Erre határozottan és egyértelműen tudtak választ adni – fogalmazott Herczeg Tamás.

Hétfőn a Demokratikus Koalíció helyi képviselője úgy fogalmazott: egyre többen értik a DK európai uniós törekvéseit, amely az Európai Egyesült Államok irányába mutat. Mint mondta: többek között ennek köszönhető, hogy pártja négy mandátumot szerzett.

– Békéscsaba az országos szintet is meghaladta, a helyi összevont eredmény 20,2 százalék lett, és egyes területeken 25 százalék fölé, sőt volt olyan szavazókör, ahol 30 százalék fölé emelkedett a DK-ra leadott szavazatok aránya – tájékoztatott Kaposi László, a DK békéscsabai önkormányzati képviselője.

Az elemzők várakozásaival ellentétben két európai parlamenti képviselői helyet szerzett a Momentum, amely Békéscsabán az országos eredményekhez hasonlóan harmadik lett.

– Minden előzetes várakozásunkat felülmúlta a párt szereplése. A Momentum békéscsabai eredményével kifejezetten elégedettek vagyunk. A tavalyi listás eredményünket körülbelül megnégyszereztük a városban, sőt úgy tudjuk, hogy van olyan szavazókör, ahol 17 százalék feletti eredményt értünk el. Emellett a kisebb településeken is jobban szerepeltünk, mint a tavalyi országgyűlési választáson – mondta el Sebők Éva, a Momentum Békés megyei választmányának elnöke.

A Jobbik a szavazatok 6,33 százalékát kapta Békéscsabán, ami két százalékkal több, mint az országos összesítésben megszerzett 4,76 százalék.

– Úgy gondolom, hogy abból a pozícióból, ahonnan mi indultunk, gyakorlatilag nem, hogy a nulláról, hanem a mínusz egymilliárd forinttal a nyakunkon, az ÁSZ bűntetés miatt, ez az eredmény azt bizonyítja, hogy a Jobbik él, és a jövőben is számíthatnak ránk a szavazó polgárok, illetve elsősorban a támogatóink, hiszen folytatjuk tovább a munkát – hangsúlyozta Kocziha Tünde, a Jobbik békéscsabai önkormányzati képviselője.

Az MSZP-Párbeszéd közös listájáról egy politikus jutott az Európai Parlamentbe. Az Magyar Szocialista Párt helyi képviselője, Miklós Attila elsősorban a békéscsabai eredményekre reagált.

– Az országos trendeknek megfelelően alakultak Békéscsabán is a választások eredményei. Az látszik, hogy ma Magyarországon többen vannak azok, akik elutasítják a Fidesz politikáját, mint azok, akik egyetértenek velük – emelte ki Miklós Attila.

A Lehet Más a Politika az EP választáson nem szerzett elegendő szavazatot ahhoz, hogy képviselőt küldhessen Brüsszelbe.

– A választók akarata szent és sérthetetlen, ezt tudomásul kell venni és ebből meg kell próbálni építkezni, de mielőtt építkezünk, le kell vonni a konzekvenciákat. Ennek az első eleme gyakorlatilag tegnap este megtörtént. Az LMP részéről lemondott a teljes országos elnökség – azt gondolom, helyesen tették, helyesen jártak el. Innentől kezdve tisztújítással, párhuzamosan lehet felkészülni a következő megmérettetésre, az önkormányzati választásra – mondta Takács Péter az LMP önkormányzati képviselője.

A helyi politikusok az értékelések mellett mind köszönetüket fejezték ki azoknak a választópolgároknak, akik május 26-án szavaztak arról, hogy a jövőben kik képviseljék őket az Európai Unió döntéshozó testületében.

További programok »

FEL