A munkavállalók jogaiért demonstráltak Békéscsabán a 44-es úton

2019. január 18. 19:06 | Gyemendi Réka

Félpályás útlezárást szerveztek a szakszervezetek és ellenzéki pártok az 44-esen úton pénteken, Békéscsabán. Az útlezárás déltől délután négy óráig tartott és egy 1 kilométeres szakaszt érintett. 

 

 

A demonstrációt az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság koordinációjával végezték. Nagy Sándor, a DÉMÁSZ szakszervezeti vezetője elmondta: a résztvevők a szakszervezetek 4 pontos követelését szerették volna nyomatékosítani. Céljuk, hogy a kormányt rábírják arra, hogy módosítsa azon törvényeit, amelyek a munkavállalókat sújtják.

– Ezt a demonstrációt az országos megmozdulás keretében hirdettük meg Békéscsaba környékén. A szakszervezetünk a munka törvénykönyvének változásai miatt kényszerül arra, hogy kiálljon és tiltakozzon, mindenkivel tudatva: a szabályozások a munkavállalók kárára történtek. A cafeteria lehetőségein belül megszűnt az, hogy munkába járáshoz bérletet vegyen a munkáltató a munkavállalónak; az, hogy albérleti hozzájárulást fizessen a munkáltató, vagy Erzsébet-utalványt adjon az alkalmazottaknak. A munkavállalók eddig is kiszolgáltatottak voltak a munkáltató felé a munkaidő beosztás szempontjából: nagyon sok volt a túlórában végzett munka, sok esetben nem kifizetett túlórapótlékkal, hanem lecsúsztatással. Olyan eset is történt, hogy a 4 hónapos munkaidőkeret után a munkáltató nem akarta kifizetni a túlórapótlékot, csak a szakszervezet általi megkeresés után – ismerette meglátásait a demonstráción Nika István, a Magyar Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja.

Úgy összegzett: azt szeretnék elérni, hogy a munka törvénykönyve ne csak a munkáltatókat támogassa, hanem a munkaválallónak is adjon a kezébe jogokat és lehetőségeket.

 

 

– Szerény lehetőségeinkhez mérten támogattuk ezt a kezdeményezést, mert egyetértünk azzal, hogy az úgynevezett rabszolgatörvényt a parlamentnek megfelelő előkészítés után a szakszervezetek bevonásával újra kellene tárgyalnia - ezt már Takács Péter, az LMP békéscsabai önkormányzati képviselője mondta.

Végül Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke szólalt fel:

– A mai rendezvénynek és a holnapinak az "Álljon le az ország" a jelmondata, én meg azt mondom, hogy: "Álljon meg a menet". Úgy gondolom, hogy mindenkinek, aki a munkavállalók érdekeit képviseli, kötelessége, hogy támogassa a szakszervezetek azon törekvését, hogy a rabszolgatörvénnyel szemben felemljék a hangjukat vagy ha kell, tegyenek azért, hogy ez a törvény minél hamarabb megváltozzon. Gyakorlatilag odáig jutott az ország, hogy eddig, és nem tovább. Tudjuk, hogy rengeteg sebből vérzik ez a kormány - fogalmazott a baloldali politikus.

A szervezők január 19-én, szombaton egy vonulásos tüntetést is szerveznek Békéscsabára, délután három órai kezdettel. Újabb forgalomlassító tiltakozásra szombaton 14 és 16 óra között lehet számítani Orosházán.

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL