Újabb tüntetést tartottak a szakszervezetek Békéscsabán

2019. január 19. 19:13 | Gyemendi Réka
Az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság koordinációjában országos akciókat hirdettek. Ennek egyik állomása volt az a vonulásos tüntetés, amelyet Békéscsabán tartottak szombaton. A demonstrációt a Magyar Dolgozók Szakszervezete (MADOSZ) és a DÉMÁSZ Szakszervezet szervezte. 

A demonstrálók célja az volt, hogy a szakszervezetek négypontos követelését nyomatékosítsák. Emellett arra szeretnék rábírni a kormányt, hogy tárgyaljon a szakszervezetekkel és hogy módosítsa azon törvényeit, amelyek a munkavállalókat sújtják: ellenzik a munka törvénykönyvének rabszolgatörvényként elhíresült módosítását, valamint a tavaly elfogadott cafeteria-módosítást. Ezen felül szeretnék elérni a sztájktörvény, továbbá a nyugdíjba vonulás feltételeinek módosítását is.
A tüntetők az U-alakúnál gyülekeztek, majd átvonultak a Szent István térre a Polgármesteri Hivatalhoz. Először a szakszervezetek képviselői kaptak szót, majd a támogatóik közül is felszólaltak. Többek között beszédet mondott Kalászné Gelencsér Ilona, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) megyei koordinátora.
– Mindig halljuk, hogy Magyarország jobban teljesít, de ezt nem vesszük észre a mindennapokban. A munka törvénykönyvének az lenne a hivatása, hogy megvédje a dolgozókat. Sajnos ma Magyarországon meg lehet azt tenni, hogy egy egyéni képviselői indítványt követően, szakszervezeti egyeztetés nélkül megszavazzák a rabszolgatörvényt. Ez felháborító, amit nem tűrhetünk – fogalmazott a megyei koordinátor.
Nika István, a Magyar Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja arról beszélt: az új szabályozás szó szerint kizsigereli a munkavállalót.
– A munkáltatók egy része belátja azt, hogy a fáradt és kiégett munkavállaló nem tud úgy teljesíteni, mint az a munkavállaló, aki kipihent és így a munkájára tud koncentrálni. Huszonöt napot lehet-e kipihenten végigdolgozni? Az új munkatörvénykönyv szabályszerűen megengedi azt, hogy huszonöt napot foglalkoztassák a munkavállalót. Ezért jöttünk ide, hogy mi, akik a munkából élünk, elmondjuk azt, hogy mi nem szeretnénk 400 órát túlórázni - fejezte ki véleményét az elnökségi tag.
Nagy Sándor, a DÉMÁSZ Szakszervezet vezetője elmondta: hiába van törvény arról, hogyan kell beterjeszteni és elfogadni egy törvényt, a kormány kijátssza.
– Feláll egy isteni szikrával megáldott politikus, majd egyéni országgyűlési indítványt nyújt be a munka törvénykönyv módosítására. Ez jobb helyeken féléves egyeztetés után kerül be a parlamentbe – fogalmazott. – A fideszes gépezet pedig megnyomja a gombot, és már életbe is lépett a törvény. Az, hogy ez kit hogyan sújt, senkit sem érdekel. Ezért vagyunk itt, mert a kormány nem hajlandó velünk tárgyalni – hangsúlyozta Nagy Sándor.
A megmozduláson közel háromszáz tüntető vett részt. A szervezők egy nappal korábban egy félpályás útlezárással is demonstráltak, amely a 44-es út egy kilométeres szakaszát érintette.

További programok »

FEL