Jobbik: A köztisztviselői béremelést nem az önkormányzatokra kellene hárítani

2018. december 15. 08:51 | Kovács Andrea

A békéscsabai közgyűlés legfontosabb napirendi pontja a 2019. évi költségvetés tervezete volt, amelyet pozitívnak értékelt a Jobbik önkormányzati képviselője. Kocziha Tünde meghívására, dr. Steinmetz Ádám országgyűlési képviselő is részt vett a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón, és többek között a túlórával kapcsolatos törvényről is beszélt. 

 

 

Egyetért a jövő évi költségvetési tervezettel, ezért meg is szavazta az erről szóló előterjesztést – mondta Kocziha Tünde. A képviselő fontosnak tartja, hogy jövőre sem lesz helyiadó-emelés és újabb adókat sem szeretne a város kivetni. Az adóerő-képesség növekedésével azonban 110 millió forinttal csökken a központi támogatás mértéke. Kocziha Tünde kiemelte: a város összes 2019. évi bevétele, a működés 75-80 százalékának biztosítására lesz elegendő, a hiányzó 20-25 százalék fedezetét valahonnan meg kell oldani. Ezeket fejlesztési hitel tervezésével, illetve vagyoni bevételekkel, tehát önkormányzati tulajdonú ingatlanok eladásából származó forrásból tervezi a város megoldani.

A Jobbik képviselője aggasztónak tartja, hogy azt a 120 millió forintos többletköltséget jelentő köztisztviselői illetményalap emelését illetve a béremelések anyagi fedezetének biztosítását ismét az önkormányzatokra hárítja a kormány. Úgy vélte, ha az ezekhez szükséges összes forrást megkapná a város, akkor korántsem lenne ilyen bajban, amikor a költségvetést össze kell állítani, illetve amikor a költségeket ki kell fizetni. Kocziha Tünde szerint ezt az álláspontot kellene a parlamentben képviselnie Herczeg Tamás országgyűlési képviselőnek, aki pontosan tudja mit jelent az önkormányzatnak a források előteremtése. Ezért azt kéri tőle, hogy vesse fel ezeket a problémákat az országgyűlésben és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az önkormányzatok finanszírozásában pozitív változás történjen.

Dr. Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője a túlórával kapcsolatos munkatörvénykönyv módosításáról beszélt. Mint elmondta: rendkívül aggályosnak tartják, hogy maga a javaslat úgy ment át az országgyűlésen, hogy nem előzte meg széles körű társadalmi egyeztetés. Számos jogi, etikai kérdést vet fel az, ahogyan a a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselői megszavazták ezt a módosítást.  Dr. Steinmetz Ádám hangsúlyozta: a Jobbik  szeretne minden alkotmányos és demokratikus lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy ez a törvény ne lépjen hatályba.

További programok »

FEL