Jobbik: A kormány a források előteremtését az önkormányzatokra terheli

2017. december 18. 17:11 | behir

A 2018-as költségvetés koncepciója helyzetelemzése egyértelműen leírja, hogy jelenlegi ismereteink szerint 6-700 millió forint forráshiánnyal kell számolnunk jövőre, amelyből félmilliárd forint annak a bérkompenzációnak a hiánya, amelyet az állam nem utal az önkormányzatnak a közszférában történt béremelések többletköltségének finanszírozására – emelte ki Kocziha Tünde a Jobbik közgyűlés utáni tájékoztatóján.

A képviselő szerint, ha ez így marad, akkor több területen is csökkenteni kell a költségeket, például a városi intézmények szorosabb gazdálkodásával, és az önként vállalt feladatok csökkentésével.

– Számíthatunk arra, hogy jövőre kevesebb pénz juthat a sport, a kultúra támogatására, de a szociális területet is érintheti a költségcsökkentés. Ez a forráshiány okozta állapot, egy évek óta zajló folyamat része, hiszen a kormány előszeretettel alkotja meg a jelentős költségekkel járó törvényeket, viszont a szükséges források előteremtését sokszor az önkormányzatokra terheli – szögezte le Kocziha Tünde.

Az SZMSZ elfogadott módosítása további egy perc megszólalási lehetőséget ad a képviselőknek.

– Meg sem lepődtem az egyik kormánypárti képviselő szavain, aki azzal indokolta nem szavazatát, hogy nem szeretné, ha kampány időszakban az ellenzéki képviselők tágabb időkeretben bírálhatnák a kormányt. Békéscsaba kormánypárti képviselői a múlt közgyűlésen szavazták meg a helyi plakáttörvényt, amely a legmagasabb adót veti ki a reklámhordozókra, ezzel is akadályozva a Jobbik hirdetési lehetőségeit, most pedig az ellenzék száját fognák be, hogy ne kelljen a kritikákat hallgatni – fogalmazott Kocziha Tünde.

A képviselő megjegyezte azt is, hogy a kistérségi ügyek újra előkerültek, mert az önkormányzat feljelentésében érintett család kártérítési szándékkal lépett fel az önkormányzat felé. Mint mondta, a sokszor hevessé vált vitában felmerült a jogi, ügyrendi és ellenőrzési bizottság elnökének felelőssége is.

Kocziha Tünde emellett megjegyezte, képviselői kérdéssel kereste meg Szarvas Péter polgármestert a karácsonyi vásárral kapcsolatban, mivel véleménye szerint évről évre romlik a rendezvény színvonala. Mint mondta, hívő emberek jelezték neki, hogy a templomból kifelé jövet szinte dübörög a vásár. Főként arról érdeklődött, hogy ki a vásár lebonyolításáért felelős vállalkozó, mennyi időre szól a megállapodás és teljesülnek-e a szerződés feltételei? Hozzátette várja a városvezető válaszát, és bízik abban, hogy jövőre a városhoz méltó adventi vásár várja majd Békéscsaba lakosságát és a vendégeket.

 

 

 

További programok »

FEL