Kiemelt beruházásokká váltak a csabai Modern Városok projektek

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány Békéscsaba több Modern Városok Programban tervezett projektjét.

A rendelet a Magyar Közlöny idei 112-es számában jelent meg, a határozat a közlöny megjelenésével együtt azonnal hatályba lépett. Ez azt jelenti, hogy az érintett beruházásoknál gyorsabbak lesznek az engedélyeztetési folyamatok, így rövidül az ügyintézési idő.

A kormányhatározat két nagy részre bontotta a beruházásokat. A turisztikai jellegű fejlesztések közül a térségi vásártér kialakítása, a várospiaci fejlesztés egyes ingatlanokra vonatkozó projektelemei, a Békéscsabai Nyomdaipari Tudás-és Képzőközpont kialakítása (benne a tanműhely, a nyomdaipari duális képzés modelljének kidolgozása és a kollégiumfejlesztés), a CsabaPark második és harmadik üteméhez kapcsolódó egyes ingatlanok érintik a Békési megyeszékhely terveit.

A második nagy csomag a sportcélú beruházásoké, ide tartozik az új multifunkciós sportcsarnok, a versenyuszoda, a Sportok Háza, a Röplabda Akadémia, valamint a Wenckheim kerékpárút kialakítása. Az ügyek koordinálása a Békés megyei kormánymegbízott feladata lesz.

 

 

A Modern Városok Program célja, hogy a megyei jogú városok olyan központokká váljanak, amelyek a helyi gazdaságfejlesztés motorjai, ahol minőségi életet lehet élni és tartalmasan lehet a szabadidőt eltölteni. Orbán Viktor miniszterelnök a program keretében 2015 márciusa és 2017 májusa között mind a 23 megyei jogú várossal megállapodást kötött.

Az eddigi számítások szerint a programban közel 260 projekt valósul meg, mintegy 3400 milliárd forintos értékben, részben uniós, részben pedig hazai forrásból. A fejlesztések végső értéke közel 3400 milliárd forint lesz.

Megosztás:

Címke: ,