Fidesz: Megnyugtatóak a költségvetés számai

2018. szeptember 21. 17:14 | behir.hu

A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. féléves beszámolója okozta az egyik legnagyobb vitát az idei első közgyűlésen. A cég vezérigazgatója a Fidesz frakció közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján reagált az elhangzottakra.

 

 

- A sertéskarajnál 5 százalék, a sertéslapockánál 0,5 százalék, a sertéscombnál pedig 0 százalék, összességében 3 százalékot el nem érő volt az emelés mértéke - a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója többek között ezekkel a példákkal cáfolta meg a polgármester azon feltételezéseit, miszerint a húsok esetében 20-30 százalékos áremelést alkalmaztak a Gyermekélelmezési Intézmény felé. Kozma János kiemelte, a városvezetőt valószínűleg a szerződések végösszegei zavarhatták meg.

- A 2017-es évben egy évre adtunk ajánlatot a húsféleségekre, ez 66 millió forint volt. 2018-ban a gyermekélelmezés javaslatára - azért, hogy ne júniusban legyen a váltás, hanem év végén - 2019 december végéig szól az ajánlat, azaz 18 hónapra, ez lett 105 millió forint – emelte ki a vezérigazgató.

 

Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója (Fotó: Fazekas Róbert)

 

A vagyonkezelő zrt. beszámolóját illetően hangsúlyozta: a pozitív és a negatív észrevételekből is próbálnak építkezni. Kozma János a városgazdálkodási kft. munkájával kapcsolatban elmondta: az idén alakult vállalat jó eredményességgel dolgozott, még az is elismeri a pozitív tevékenységet, aki korábban ellenezte a megalapítást. A vezérigazgató felidézte, Szarvas Péter polgármester a közgyűlésen kifogásolta, hogy több épület is üresen áll. Kozma János megjegyezte, hogy eközben a cég 90 százalékos bérbeadási rátával rendelkezik.

A közgyűlésen a városgazdálkodási kft. működése is vitát váltott ki. Hanó Miklós alpolgármester a városgazdálkodási kft. működésével kapcsolatban hangsúlyozta, mivel saját cég végzi ezt a feladatot, így bevétellel és nyereséggel is lehet számolni.

- Ha szól a képviselő, aki a körzetet viszi, vagy lakossági panasz érkezik, akkor ez a cég két nap múlva megoldja a problémát, nem kell végigvárni a közbeszerzési folyamatot. A saját cégünk végzi a munkákat, és ez működik. Ha pedig saját cégről van szó, akkor nyereség is képződik – tette hozzá.

A vagyonkezelő zrt. működtetésében lévő csabapark prémium minőségű friss húst szállít a gyermekélelmezési intézmény számára, nyílt közbeszerzési eljáráson megkapva a megrendelést, korrekt piaci áron, szemben a polgármester vélekedésével. Az alpolgármester a költségvetés féléves számai kapcsán elmondta, ezekben az adatokban már helyet kapott több, a Modern Városok Programban megvalósuló fejlesztés előkészítésére biztosított forrás is. Az alpolgármester kiemelte a Fürjesi elkerülő utat, amelyre a közeli hetekben már a közbeszerzési eljárást írják ki.

 

Bíró Csaba önkormányzati képviselő is értékelt a sajtótájékoztatón (Fotó: Fazekas Róbert)

 

Bíró Csaba a beszámoló kapcsán úgy fogalmazott: eddig a tervek szerint alakulnak a számok.

- Úgy gondolom, hogy a költségvetés féléves teljesítése megnyugtató a számok alapján. Azok a bevételek, amelyeket beterveztünk, beérkeznek a városhoz. Persze a következő év elején február-márciusban látjuk majd a végleges éves teljesítményt, amikor az adóbevételek is fel lesznek töltve – fejtette ki az önkormányzati képviselő.

Bíró Csaba emellett tolmácsolta a frakció gratulációját a csütörtökön elismerést kapott Szabóné dr. Kállai Klára és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület felé.

Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó kiemelte, hogy Gyula és Békéscsaba a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közös turisztikai pályázatot nyújt be, amelynek az a célja, hogy az egyre ismertebbé váló térségbe több látogató érkezzen.

Emellett a Békéscsabai Médiacentrum költségvetésével kapcsolatban megjegyezte, a cég eddig mindig pozitív mérleggel zárt, ráadásul ez a féléves adat még csak egy technikai jellegű összeg. Hozzátette: az éves bevételt csak a december 31-ei számlázási határidő után lehet megállapítani, amely várhatóan pozitív eredményt hoz majd.

 

További programok »

FEL