Ötven millióból újult meg a Vízmű tornaterme

2018. július 12. 06:08 | Kovács Dávid

Ötven millió forintból újították fel a padlóburkolatot és korszerűsítették a világítást a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola tornacsarnokában a Modern Városok Program beruházásainak részeként. A létesítményt az intézmény diákjai mellett a Röplabda Akadémia fiataljai használják majd.

 

 

A Vízmű tornaterme a békéscsabai röplabda egyik meghatározó helyszíne, itt ugyanis az 1970-es években Búzási Béla keze alatt kiváló játékosok nevelkedtek, és korábban a felnőtt csapat is itt játszotta hazai mérkőzéseit. Ennek megfelelően a klub vezetése fontosnak tartotta, hogy a létesítmény legyen az egyik otthona az akadémiai utánpótlás-nevelésnek.

- Egy új sportpadlót fektettek le, megújult a világítás, amely közel 70 százalékos energia-megtakarítást jelent majd a fenntartó számára. A térelválasztó pedig azért volt fontos, hogy két pályán is tudjanak edzést tartani a szakemberek a klub játékosainak, illetve az itt tanuló diákoknak - fogalmazott Baran Ádám klubelnök.

A viharsarki egyesület saját nevelésű játékosa, Glemboczki Zóra 17 esztendősen már kulcsembere volt a BRSE felnőtt bajnokcsapatának. Az ütőjátékos szerint is sokat jelenthet a fiataloknak, ha megfelelő körülmények között készülhetnek.

- Az európai, külföldi túrák alatt személyesen megtapasztalhattuk, hogy a nagy röplabdakultúrával rendelkező nemzetek csapatai milyen termekben készülnek, és milyen háttérmunka zajlik. Láthattuk, hogy hol tart Európa, így ez a felújítás sokat segíthet, hiszen a fiatal játékosoknak is sokkal motiválóbb lehet egy ilyen teremben edzeni - a fiatal játékos.

 

Baran Ádám (balra), a BRSE elnöke és Szarvas Péter polgármester (Fotó: Ujházi György)

 

Baran Ádám arról is beszámolt, hogy a kormány 2017. december 27-ei határozata alapján számítanak a megítélt 1,87 milliárd forintos támogatásra is. Hangsúlyozta, a Magyar Röplabda Szövetséggel együttműködve ebből a forrásból épülhet például a Békéscsabai Szakképzési Centrum központjában egy új, összesen három szabványos méretű röplabdapályát befogadó munkacsarnok. Az új épület - hasonlóan a Vásárhelyi iskolához - szintén a BSZC-hez tartozó diákok sportolását is szolgálja majd.

A Modern Városok Program részeként több fejlesztés is megvalósul a közeljövőben. Szarvas Péter polgármester kiemelte, hogy már folyik a városi sportcsarnok felújításával kapcsolatban.

- A 735 milliós beruházásnak köszönhetően új burkolatot kaphat a küzdőtér, de tovább korszerűsítik az öltözőket és a már meglévő szálláshelyeket is - hangsúlyozta a városvezető.

A városi sportcsarnokban néhány hónapon belül kezdődhet el a munka, a beruházás pedig 2019 nyarának végére készülhet el, azonban a Vízmű tornatermét már ősztől birtokba vehetik a diákok és a sportolók.

 

FEL