Építőipari nívódíjat kapott a Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete

2022. április 26. 17:05 | Papp Ádám Sándor

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Békéscsabai Röplabda Akadémiát 2021-ben "középület/sport és szabadidős" kategóriában Építőipari Nívódíjjal tüntették ki. A szakmai szervezetek elismerését egy emléktábla örökíti meg a munkacsarnok bejáratánál.

Az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2021-ben huszonegyedik alkalommal hirdette meg. Az elmúlt években a bíráló bizottság 174 díjat ítélt oda olyan épületeknek, mint a Puskás Aréna, a Karmelita épületegyüttese, vagy a gyulai Almásy-kastély és látogatóközpont.

A Békéscsabai Röplabda Akadémia kivitelezése 2019 márciusában kezdődött és egy év leforgása alatt, 2020 áprilisára el is készült az épület.

– A Békéscsabai Röplabda Akadémia létrejötte egy valóra vált álom, és a klub történetének egy meghatározó eseménye, hiszen olyan értéket teremtettünk itt Békéscsabán, amit nem csak a nívódíj honorál, hanem a mindennapos használat, az, hogy számos rendezvényt tudunk a városba hozni. Hétről-hétre teltház van az akadémián, a mindennapok során mintegy 300 gyerek sportol itt és a felnőtt csapat is itt edz – fogalmazott Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke hozzátéve: a Magyar Röplabda Szövetség életében egyedülálló módon, májusban három utánpótlás döntőt rendeznek a megyeszékhelyen, majd Országos Diákolimpia Döntő, illetve a felnőtt válogatott egy Európa-bajnoki selejtező mérkőzésének is helyszíne lehet az akadémia.

A Békéscsabai Röplabda Akadémia kivitelezését végző Swietelsky Kft. ügyvezetője az épület paramétereit ismertetve elmondta: a 2803 négyzetméter hasznos alapterületű épület szívét az 1450 négyzetméteres játéktér jelenti, ahol 3 szabvány méretű röplabdapálya kapott helyet. A sportolást segíti 6 csapatöltöző, külön edzői és játékvezetői öltözők, orvosi- és elsősegélyszobák, valamint egy külön konditerem.

– Ez a díj egy nagyon rangos elismerés a magyar építőiparban. Az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége által összeállított szakmai zsűri ítéli oda minden évben. Cégünk életében nem ez az első alkalom, hogy ilyen díjban részesül az általunk kivitelezett projekt, az elmúlt években több kategóriában kaptunk már elismerést. A Békéscsabai Röplabda Akadémia létrehozására megkapott díj kedves számunkra, hiszen a cég életében Békéscsaba nem egy város a sok közül, hiszen itt útépítési telephelyünk és magasépítésben is komoly bázisunk van. Az építkezés kivitelezése alatt egy olyan alkotó szellemi légkör alakult ki, amelyben jó volt dolgozni. Hiszek abban, hogy amikor egy megrendelő, tervező, műszaki ellenőr és kivitelező között egy ilyen kapcsolat ki tud alakulni, ott születnek a legjobb eredmények – fogalmazott Bognár Árpád.

A térség országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, hogy az épülettel kapcsolatban pozitív visszajelzéseket kaptak a csabaiaktól. 

– A lakosok nem csupán megszokták, de meg is szerették az épületet. Azt láthatjuk, hogy az építőipari nívódíjat az elmúlt 20 esztendőben kivétel nélkül országszerte olyan épületek kapták meg, amelyre a helyiek és az egész ország büszke lehet. Fontos az épület azért, mert lehetőséget teremt arra, hogy kiváló szakmai munka legyen itt Békéscsabán és ez valóban így van: több, mint 300 fiatalt képeznek a felkészült edzők napról-napra – emelte ki Herczeg Tamás

A Békéscsabai Röplabda Akadémia története egészen 2016-ig nyúl vissza, amikor Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter polgármester Békéscsaba Modern Városok Program fejlesztési programjáról egyeztetett. 

– Békéscsaba modernkori történetében minden korban épültek olyan ikonikus épületek a városban, amelyet nem csak megépítéskor, hanem azt követően évtizedeken keresztül süvegeltek a csabaiak vagy az idejáró vendégek. Köszönet érte az egyesület vezetésének, a tervezőknek, kivitelezőknek. Aki megéli a röplabda akadémia mindennapos működését az jól láthatja, hogy valóban egy nagyszerű középület született – fogalmazott a városvezető.

Az Építőipari Nívódíjat egy emléktábla örökíti meg a Békéscsabai Röplabda Akadémia bejáratánál, amelyet az esemény után Herczeg Tamás, Szarvas Péter, Baran Ádám és Bognár Árpád leplezett le. 

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

További programok »

FEL