Kevesebb, rosszabb minőségű és drágább a cseresznye

2019. június 6. 09:50 | Kovács Andrea

Nem kedvezett a cseresznyének a hirtelen jött, nagy mennyiségű eső. A szakemberek szerint a sok csapadék miatt kevesebb termés várható, mint az előző években és a gyümölcs minősége is gyengébb. A piacokon is csak elvétve található a gyümölcsből, a jobb minőségű cseresznye pedig kilónként akár 2000 forintba is kerülhet.

 

 

Májusban nagyon sok csapadék esett az ország területén, ami nem tett jót a gyümölcsök nagy részének. Egy csorvási cégnél már elkezdődött a korai termésű cseresznye betakarítása. A Hunapfel kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a náluk leszedett cseresznyék közül átlagosan tízből csak kettő alkalmas fogyasztásra. A cseresznye a sok csapadék hatására kireped és 2 napon belül el is kezd penészedni. Sajnos a gyümölcsnek a cukortartalma is kevés arra, hogy akár lének, akár pálinka főzésre alkalmas lehessen.  Pusztai József hozzátette: korai érésű Sweet Ariana fajtából amelynek mennyisége 30 tonna körül lehet, jó esetben 10 tonnát tudnak leszedni, és ennek 33%a lesz az, ami nem reped ki és kereskedelmi értékesítésre valószínűleg alkalmas lesz.

Fotó: Ujházi György

Békéscsabán, a nagybani piacon szerdán csupán egy helyen találtunk cseresznyét. A gyümölcsöt árusító Kiss Zsolt elmondta: ő 1200 forintért kínálja az Újkígyósról származó germesrdorfi fajtájú cseresznyét, melyből csak keveset tudott a piacra hozni. A rengeteg eső  nem tett jó az idei termésnek, sok a repedt gyümölcs és az íze sem olyan, mint amilyen a korábbi években volt.

Fotó: Ujházi György

A vevők a benti piacon is csak elvétve találhatnak cseresznyét. A világos, sárga húsú cseresznye itt is 1200 forintos kilogrammonkénti áron kapható, de a sötétebb, nagyszemű cseresznye ára akár a 2000 forintot is elérheti, így csak kevesen vesznek belőle.

A szakemberek szerint a későbbi érésű fajtáknál van remény, hogy több és jobb minőségű cseresznyét szedhetnek majd, de ez nagyban függ a következő napok időjárásától.

További programok »

7.TV

Békéscsabai klubok sikeres mérkőzései a 7.Tv-n

A koronavírus miatt a röplabda, a kézilabda és a labdarúgó bajnokságok is véget értek, utóbbi esetében az NB I hátralévő mérkőzéseit lejátsszák. A békéscsabai klubok augusztusig biztosan nem léphetnek pályára tétmérkőzésen, de hogy nézőink ne maradjanak sport nélkül, felelevenítjük az elmúlt évek legjobb összecsapásait!
2020. május 18. 10:04
FEL