Hova MEGGY? Előzetes beszámoló a meggyszezonról!

2020. július 21. 08:21 | Csiffáry Zsuzsanna

A HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft .évente átlagosan 900 tonna étkezési és 300 tonna konzervipari meggyet, 900-1000 tonna almát, 100 tonna szilvát és 100 tonna cseresznyét takarít be. Az országban egyedülállóan egységes minőségben tudnak napi 2-3 kamion friss piaci meggyet kínálni, az alábbiakban arról olvashatnak az érdeklődők, hogy az idei meggyszezon milyen mennyiségben és minőségben zajlott le, illetve hol értékesítik a gyümölcsöt.

Az idei meggy a sok eső miatt nagyobbra nőtt. Idén egy közepes termést tudhatunk magunk mögött - fogalmazott a Hunapfel Kft. egyik ügyvezető igazgatója. Pusztai József hangsúlyozta, hogy intenzív művelésmóddal, korszerű koronaformákkal, hatékony tápanyag-gazdálkodással és környezetkímélő, integrált növényvédelemmel törekszenek a folyamatos nagy hozamok és a kíváló áruminőség elérésére.

A gyümölcsös teljes területe öntözhető a fák alatt dupla csöpögtető van. Az egyikből víz, a másikból tápoldat érkezik. A fa így minden időszakban azt a mennyiségű műtrágyát kapja meg, ami neki szükséges. A tárolásra és az áruvá készítésre rendelkezésükre áll egy 830 tonna kapacitású modern "Ultra Low Oxygen" technológiájú hűtőház. A hűtőcellák közül négy speciális gyorshűtővel felszereltek, ezzel pedig lehetővé válik, hogy a gyümölcs a legrövidebb időn belül elérje a kívánt szállítási hőmérsékletet. 

- Látható, hogy sok és szép termés van az ágakon, valamint élénk, haragoszöldek a falevelek, ami arról árulkodik, hogy idén jelentős fagykárunk nem volt - tette hozzá az ügyvezető. 

Kétfajta szedésmód különböztethető meg a kézi-, illetve a gépi szedés. A kézi szedést a Balkánon, míg a rázógépes meggyet inkább a magyar-német konzervipar értékesíti. 

 

További programok »

FEL